ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАНСКУ КОШНИЦУ НЕ ТРЕБА ДИРАТИ

FOTO Balkansku košnicu ne treba diratiMноги институти у свету који се баве стратешким анализама и прогнозама из домена геополитике примећују да су велике светске силе интензивирале свој утицај на Балкану. Такво стање је на овом простору историјска константа.

Није тајна да званични Вашингтон здушно подржава реализацију “Иницијативе три мора“, коју би представљао савез 12 источноевропских, углавном НАТО земаља, на челу са Пољском, а међу којима су Хрватска и Словенија. Реч је, наиме, о буђењу старих геополитичких идеја познатих под називом “Међуморје“ или “Интермариум“, по узору на средњевековну Пољско-литванску унију која је сезала од Балтичког до Црног мора. Не треба превидети да је ова идеја била актуелна у Пољској и после Првог светског рата, као амбициозна геополитичка визија маршала и њеног првог председника Јозефа Пилсудског, чији је циљ био комадање Руске Империје.

Са друге стране, све је већи руски утицај на Балкану, пре свега у Србији и Републици Српској. Према подацима Центра за евроатлантске студије у Београду, број проруских невладиних организација се у последњих неколико година увећао од неколико на више од сто. Званични Београд очекује да из Русије стигне савремено наоружање, укључујући ту и софистициране борбене авионе, а све се више говори и о набавци моћног ракетног система С-300.

Политичке симпатије Бањалуке према Москви су транспарене. Што се тиче расположења народа према Русима, анкете показују да би се већина Срба, Македонаца, али и Црногораца за помоћ пре окренула Русији него Западу. Не треба пренебрегнути поруке које долазе од једног од водећих десничарских филозофа и идеолога блиског Кремљу Александра Дугина који каже да је једини спас за Србију да уђе у Евроазијску унију и Организацију за колективну сигурност (ОДКБ). Уколико би Србија приступила тим  интеграцијама, Косово би тада постало “руски проблем“.

Откад је Немачка као економски мотор Европске уније почела да води “своју политику“ не обазирући се на суфлере из Беле куће, званични Вашингтон је уз помоћ Ције почео да шири гласине како ће се Европа до 2020. године рапасти на три дела: Западни блок, Нову Европу и Православну унију, у којој ће бити Србија. Православна унија је нека врста обновљене Византије или “Гасна унија“, којом ће доминирати Русија. Њу би требале да чине Русија, Украјина, Белорусија, Грузија, Молдавија, Румунија, Бугарска, Грчка, Македонија, Црна Гора, Република Српска и Србија. Амерички аналитичари предвиђају да ће Румунија и Бугарска временом напустити НАТО, будући да је њихова судбина унутар евроатлантских интеграција крајње неизвесна.

Иако поједини домаћи политички аналитичари тврде да су овакве прогнозе нереалне и да више имају за циљ да Европску унију заплаше Русима, не треба заборавити да би тзв. “Гасна унија“ могла да иде на руку геополитичким интересима Кине и Турске на овом делу Балканског полуострва. Турска себе види као значајног регионалног инвеститора, пре свега, у сфери инфраструктуре, грађевинарства, пољопривреде, трговине и туризма. Свој утицај званична Анкара је усмерила према БиХ, Косову, Санџаку, Македонији, али и Бугарској и Грчкој са циљем да своју економску дипломатију прошири у целом региону Западног Балкана.

Не треба заборавити ни све успешније геополитичко позиционирање Кине у Европи. Пекинг има одличну сарадњу са Србијом. На то нам указују завршени мост на Дунаву, “Железара Смедерево“ ауто-пут који је у изградњи, Термоелектрана „Костолац“ и пројекат брзе пруге пруге Београд–Будимпешта. Нема сумње да је Србија једна од најважнијих “базних станица“ Кине у реализацији глобалног пројеката “Један појас, један пут“.

Као заједнички именитељ супротстављених сила јесу међусобне оптужбе да балканску регију увек она друга страна претвара у кризно подручје. Зато би било боље да велике силе опрезније приступају у реализацији својих геополитичких амбиција, јер Балкан је попут кошнице коју када уздрмаш тешко после можеш да исконтролишеш.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: