ИЗ АМЕРИЧКОГ УГЛА: СРБИЈА НАЈПРОБЛЕМАТИЧНИЈА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

FOTO Srbija najproblematičnija na zapadnom BalkanuСрбија се у оптици ЕУ третира као важан фактор балканске стабилности. ЕУ третира Србију као пословног лидера у овом делу Балкана. Ипак, постоје и другачија мишљења.

Аутор књиге „Балкански духови“ и један од најутицајнијих амерички аутора првенствено из области спољне политике Роберт Каплан тврди да је Србија „због величине и значаја одувек била најпроблематичнија“ на западном Балкану. Каплан Србију види и као „делимично неуспелу“ или “полупропалу“ државу. По Каплану Србија може бити фактор нестабилности на Балкану зато што има интересе изван својих граница, као на пример, на Косову. Дакле, Србија би требала да одбаци своје државне интересе да би постала фактор стабилности.

“Ако Србија, Албанија и друге земље уђу у ЕУ, њихови територијални спорови ће се решавати у оквиру ЕУ. Зато кажем да једино ЕУ може да стабилизује Балкан. Не видим другу могућност“, каже Каплан. По овом америчком аутору, извори балканске нестабилности леже у економији, у недостатку средње класе, што се на крају одразило и као основни фактор за стварање конфликата деведесетих година прошлог века. Међународна политика БиХ и Косово је дефинисала као “неуспеле државе“. По Каплану то је делом и Србија која се “не креће, већ се врти у месту“. Зато Србија треба да тежи да буде стабилна и просперитетна као Словенија.

Ако се ова оцена прихвати као релавантна, онда је једино могућ пут Србије у ЕУ, уколико се одрекне Косова, али и сарадње са Русијом. Из става Каплана провејава јак антируски став који се односи и  на међусобне везе Србије и Русије. Каплан  каже: „Русија има више интереса у Србији него другде на Балкану и кроз историју је подржавала Србе. Све што читам о руској улози на Балкану говори ми да је то штетан утицај. Москва је умешана у организовани криминал, корумпирање националистичких и популистичких политичара и финансирање локалних медија. Понаша се у стилу традиционалних великих сила са политиком ‘завади па владај’ и зато она неће решити сукобе на Балкану“.

Ако  се прагамтски  преведе ова Капланова оцена о Русији то је јасан позив Београду да се дистнцира од званичне Москве и да је то један  од услова и за улазак Србије у ЕУ. Србија се поред утицаја ЕУ и Немачке на економском  плану окреће и сарадњи са Русијом и Турском која би попуњавла празнину утицаја САД и ЕУ. По Каплану: „Све док је Немачка доминантна сила ЕУ, њен економски интерес ће на Балкану надвладати руски или турски утицај“.

Србија се стратешки усмерава на јачање немачког утицаја у Србији уз програме сарадње Русије и Турске. Све ово, ипак, говори да Србија није неуспела држава и да је званични Београд у процесу обнове својих интереса кроз сарадњу са другим регионалним центрима у циљу одржања стабилности Балкана.

 

Пише: Томислав Кресовић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: