СЛУЧАЈ КАРДИНАЛА СТЕПИНЦА: СВЕТИТЕЉ ПО МЕРИ ВАТИКАНА

FOTO Svetitelj po meri VatikanaПосле проглашења клерофашистичког кардинала из времена Независне државе Хрватске Алојзија Степинца за блаженог, римокатилички клерици практично су отпочели процес његове беатификације, тј. проглашења за свеца. То не значи да ће он умаћи свеправедном суду Божијем. Тај чин нам више показује да путеви поплочани разним намерама, каткад и добрим, могу одвести и у пакао.

Узалуд је патријарх српски Иринеј слао писма папи Фрањи о томе како кардинал Степинац није спасавао Србе и Јевреје у Другом светком рату, већ да је подржавао усташки режим. Узалуд су и сви протекли састанци представника Ватикана са хрватском и српском страном, који су се као у бокс мечу звали преговарачке рунде. Хладни ходници Ватикана у којима је похрањена целокупна архива из Другог светског рата остала је трајно недоступна за српске преговараче. А баш она крије суморну и сурову истину о клерофашистичкој бестијалности хрватских црноризаца предвођених Степинцем.

Поједини верски аналитичари констатују да чак ни папи Фрањи није стало да се Степинац тако брзо прогласи за светитеља, а свој став поткрепљују његовом одлуком о формирању комисије која је разматрала улогу спорног кардинала, односно тадашњег надбискупа у Другом светском рату, по принципу “кад хоћеш да одложиш ствар, а ти формирај комисију“. Римокатоличка црква је окоштали систем коме се нигде не жури. Њихове намере да нешто спроведу у дело могу се “крчкати“ деценијама и вековима док се не створе погодни услови за реализацију.

“Вероватно ће они то једном учинити, али ваљда ће и свет видети ко је био Степинац и ко је Католичка црква. Став СПЦ о том питању је јасан и свима познат. Писали смо тим поводом Ватикану и обавестили Свету столицу о томе шта мислимо. Они то знају и нема потребе да понављамо“, износи у јавност свој став поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј, уз напомену, да “није то ствар о самом Степинцу, колико је то ствар о цркви која може и такве личности да прогласи нечим вишим од обичних зликоваца, то је скандал“!

Скандал о коме говори патријарх Иринеј није новијег датума. Римокатоличка црква је свој пут трасирала 20. јула 1933. године када је потписала конкордат са Трећим рајхом. У преговорима су учествовали Кардинал Пачели, који је, ето “случајности“ на почетку Другог светског рата постао папа Пије Други и вице канцелар Немачке Франц фон Папен, који се после Другог светског рата, ево још једне “случајности“, провукао кроз “иглене уши“ у Нирнбершком процесу.

За Хитлера је овај велики споразум са Ватиканом имао значај престижа и признања немачке државе у свету, а то је био први велики успех нацистичке странке на политичком пољу. Истини за вољу међу католичким теолозима је било таквих који су желели да спрече склапање између католика и нациста, али било је и оних других који су под окриљем “сила таме“ своју психопатску структуру личности иживели на најстрашнији начин у Другом светском рату и за то никада нису кажњени, већ су римокатоличким “пацовским каналима“ добили уточиште у далеком свету.

Хладни ходници Ватикана крију комплетну архиву о зверствима клерофашиста. Та архива је недоступна за објективне истраживаче који би доказали да међу фаворизованим појединцима постоје они који заслужују осуду и земље и неба, а не ореоле светитеља. Али нису ходници и собе Ватикана у којима се чува архива најмрачнији део на планети. То су, пре свега, душе оних којима није довољно што зло у свету није кажњено на адекватан начин, него сада хоће да га награде оним што је највредније, коме се молимо и чему тежимо, светитељима и царству небеском.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: