БАЛКАНСКА ПРАВИЛА: КОСОВО ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

FOTO Kosovo između mita i stvarnostiКосово и Метохија је од памтивека митско светилиште националних циљева, ослобођења, народне саборности и националног достојанства. Косовска битка је вековима била духовна енергија за јачање патриотизма и очувања православља, али и српске државности. Оно што је на силу узето мора кад тад да буде враћено. Тако је било почетком двадесеток века после Балканских ратова, тако би требало да буде и у периоду који је пред нама. Косово  је брутално отето од Србије и окупирано од стране НАТО. Постало је хибридна неуспела држава коју Србија никада не сме да призна.

За српски народ Косово није само мит и извор духовности, већ и историјска, политичка и државна реалност. Председник Србије Александар Вучић намерава да отвори унутрашњи дијалог у вези са Косовом и Метохијом, уз поштовање свих разлика, без предрасуда и уз поштовање Устава Србије. “Морамо да будемо отворени, да се ослободимо митског приступа, али и олаког давања онога на шта имамо свако право. Наш унутрашњи дијалог по том питању можда је и важнији од оног који треба да водимо са Албанцима“, поручује Вучић.

Унутрашњи дијалог је ствар националног јединства и опште политичке сагланости и консензуса. Косово је сада предмет и међународне политике и интересна сфера Албаније, САД, ЕУ, НАТО, али и Русије. Албански интерес се лако препознаје у остварењу највећег националног сна – пројекта “велика Албанија“.

Американци Косово доживљавају као своју 52. државу. Признавајући косовску независност САД су амнестирале злочине током НАТО агресије, озакониле су базу Бондстил у пријатељском окружењу, умириле исламски свет на тај начин што су им подржале сабраћу и геостратешки поентирале истискујући Русију из тог дела Балкана. Интереси најмоћнијих чланица ЕУ на Косову су претежно економске природе.

Немачка је од 1999. године најважнији билатерални партнер Косова у развојној сарадњи и други по величини партнер у трговини. Руске интересе на Косову можемо сагледати из угла Путиновог главног идеолога Александра Дугина који поручује: “Уколико Србија приступи руским интеграцијама, Косово ће постати питање Русије“!

Имајући у виду чињеницу да Косово у саставу Србије чува резолуција 1244 СБ УН, треба ставити акценат на доношење националног консензуса који мора очувати државност. “Косовски мит“ не треба занемаривати. Он је вековна снага српског народа, нека врста архетипског енергетског омотача и мотивациони фактор у борби за националне интересе.

Мирење са губитком дела своје територије и делом индентитета представља вид политичке равнодушности, отвореног дефетизма и капитулације. Замрзнути конфликт не би требао да буде сметња реформама и развоју земље, без обзира на то што он може да буде окидач за покушај реализације различитих политичких и економских интереса великих сила. По свему судећи до решења статуса Косова не може се доћи сечењем “Гордијевог чвора“. Решење косовског питања треба да проистекне кроз компромис заинтересованих страна. Како каже председник Вучић, да и Срби и Албанци буду једнако задовољни, односно једнако незадовољни.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: