ИСПОД РАДАРА: БЕСКРАЈНА ГЕОПОЛИТИЧКА СЛАГАЛИЦА

FOTO Beskrajna geopolitička slagalicaПосле мигрантског таласа који је узрокован пројектованим кризама у Сирији, Северној Африци и Средњем Истоку, нова блискоисточна криза која је започела прекидом дипломатских односа између Египта, Саудијске Арабије, Бахреина и Уједињених Арапских Емирата са Катаром могла би да произведе нове миграције арапског света према Европи.

Поједини политички аналитичари препознају да би ово могао да буде део плана САД, који у “великој игри“ покушава да помрси геостратешке рачуне Немачкој, као лидеру ЕУ и старим ривалима Руској Федерацији и Кини. Поред велесила, у овом  софистицираном “хибридном рату“ у игру су се укључили различити интересенти, попут радикалних исламиста, Ватикана, мафијашких структура, обавештајне заједнице, великих корпорација и тајних друштава.

У циљу слабљења руског и кинеског утицаја на Балкану, САД планира да новим мигрантским цунамијем изазове растакање православних земаља. На тај начин створиле би се нове балканске џамахирије које би у економски нестабилним условима биле зависне од САД. Тако би Балкан као геостратешки “меки трбух“ био под утицајем званичног Вашингтона, а ЕУ би трајно била условљена “контролисаном кризом“.

Стари антагонизми које Пољска гаји према Русији и Немачкој требали би да се ставе у функцију “Иницијативе три мора“, коју би објединио савез 12 источноевропских, углавном НАТО земаља. Реч је, наиме, о буђењу старих геополитичких идеја познатих под називом “Међуморје“ или “Интермариум“, по узору на средњевековну Пољско-литванску унију која је сезала од Балтичког до Црног мора. Не треба превидети да је ова идеја била актуелна у Пољској и после Првог светског рата, као амбициозна геополитичка визија маршала и њеног првог председника Јозефа Пилсудског, чији је циљ био комадање Руске Империје. Отуда и срдачна посета председника САД Доналда Трампа Пољској и обећање да ће званична Варшава добити од Вашингтона сваковрсну помоћ, како војну, тако и у виду енергената.

Посматрано “испод радара“ свака од ових акција неминовно ће изазвати реакцију великих сила. Немачка обавештајна служба (БНД) улази “на велика врата“ у Персијски залив. Како каже немачки министар иностраних послова Зигмар Габријел, Катар ће БНД-у отворити “све своје књиге“ како би се утврдила основаност оптужби Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Бахреина и Египта да званична Доха здушно финансира тероризам. Истини за вољу, ни арапске земље нису “глинени голубови“ спремни да тек тако дозволе да буду инструментализовани од стране Вашингтона.

Слична ситуација је и са појединим земљама од којих САД очекује да буду део новог “Интермаријума“. Познат је став Мађарске да је Русија важан партнер, који не представља никакву претњу, а индентичан став има Аустрија када је Немачка у питању.

Не треба очекивати да ће Кина тако лако одустати од свог најамбициознијег пројекта “Један појас-један пут“ вредан скоро билион долара. У свом снажном економском наступу Кина је спремна да изгради мрежу путева и пруга у дужини већој од 13 хиљада километара за извоз робе, као и да обнови или сагради модерне луке и индустријске паркове.

У прљавом “хибридном рату“ поједини медији би хтели да прикажу како је Србија као неутрална држава “слепо црево“ геополитичких процеса. Међутим, треба имати у виду да велике силе ни за длаку неће одустати од заштите својих државних интереса који се односе на свеобухватно присуство на Западном Балкану, а самим тим и у Србији. То је недавно у Београду рекао Брајан Хојт Ји, а да је то заиста тако доказују и бурне реакције руских званичника након погрешно интерпретираног интервјуа премијерке Ане Брнабић од стране америчке агенције Блумберг. Пре ће бити да је Србија “у очима“ великих сила од виталног значаја, попут, вегетативног нервног система, који првенствено функционише аутономно, али на кога, свакако, имају утицај други органи.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: