СРБИЈА И СВЕТ: НИ НА ИСТОК, НИ НА ЗАПАД…

Ni na Istok ni na ZapadПредседник Владе Србије Ана Брнабић  несмотрено је за америчку агенцију “Блумберг“ изјавила да уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго. Нешто блажу оцену је изрекла за Би-Би-Си, да је Србији Европска унија партнер, а Русија пријатељ. Премијерка је рекла да је “стратешки циљ Београда улазак у Унију, док с Русијом има дубоко укорење блиске и пријатељске односе“ и додала да: “Србија покушава да одржава равнотежу у изазовно време“.

Ове изјаве је званична Москва протумачила са извесном дозом политичке сумње. “Кремљ се са одређеним скептицизмом односи према изјави премијерке Србије Ане Брнабић о томе да ће Србија радије изабрати ЕУ него Русију у случају да буде приморана да бира“, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручује да Кремљ не жели да је било ко пред избором или-или. “Оптимално је бити и са једнима и са другима. То је и корисно и безбедно са тачке гледишта сопствених интереса“, рекла је Захарова и на крају закључила да нису потребне поделе, већ хармонизација процеса.

Министар спољних послова Србије и први потпредседник Владе Ивица Дачић као искусан  политичар изјавио је да Србија неће мењати своју спољну политику, и да је суштина мудре политике да Србија иде европским путем, али је исто тако свима јасан однос према Русији, чија је подршка од кључног значаја за територијални интегритет Србије.

Председник Србије Александар Вучић је приликом избора Ане Брнабић за премијера нагласио да ће политички део у раду владе, рачунајући ту и спољну политику, “координисати“ министар спољих послова и први потпредседник Ивица Дачић, а да ће економски део бити под окриљем  Ане Брнабић.

Евидентно је да је стратешки интерес Србије да има равнотежни однос и са Западом и са Истоком,  посебно када се зна да пут Србије ка ЕУ није временски орочен. Председник Србије Александар Вучић тражи од ЕУ могући рок за пријем Србије, како тај процес не би био неизвестан и на штету Србије и њених грађана. Са друге стране, политички, економски и војни аранжмани Србије са Руском Федерацијом и продор Кине на Балкан, званичном Београду омогућују да игра значајну улогу у региону.

За Србију Русија и Кина, поред ЕУ, нису само пријатељске, већ и стратешки интересантне велесиле. Највећи обим послова Србија има са чланицама ЕУ, али то не значи да не треба обратити пажњу на значај и обим улагања Русије и Кине. Нужно је да се води рачуна да политика коју воде СНС и СПС од  2012. године, а која је превасходно везана за евроинтеграције, на било који начин не буде камен спотицања у односима са Русијом и Кином. За сада политика званичног Београда је да се Србија се неће опредељивати ни за једну политичку или економску силу, већ ће пратити своје интересе.

Очигледно је да изјава премијерке Ане Брнабић не би требала да има онолику специфичну тежину колику јој придају страни и домаћи медији, јер не може напречац да промени основни курс политике коју је трасирао председник Србије Александар Вучић.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: