ГЕОПОЛИТИКА: ЕВРОПА “ПОД ЧЕКИЋЕМ“ НЕМАЧКЕ МАСОНЕРИЈЕ

FOTO Evropa pod čekićem nemačke masonerijeПре неколико година део француске масонерије, који ради под заштитом “браће из Лондона“, потресла је велика финансијска афера. Тада је уследила бурна реакција немачке масонерије, која је уз подршку своје “браће“ из Аустрије, Луксембурга, Белгије и Швајцарске прекинула све односе са Паризом, што је заправо обелоданило ко има масонски примат на “Старом континенту“. Одрицање европских ложа од рада француских масона довело је “мајку ложу“ из Лондона пред свршен чин, тако да је морала да се повинује одлукама своје европске браће и ускрати заштиту Великој Националној Ложи Француске.

Временом се променила ситуација у сфери признавања француских великих ложа од стране браће у свету, али то није лајтмотив овог текста. Оно што је важно јесте да су немачки масони добили толики замајац да су сматрали неважним обавезу да се консултују са својом енглеском браћом када су доносили крупне одлуке из домена свога рада на међународном плану. Мада је веома тешко проникнути у сферу утицаја европске масонерије на политичке догађаје, треба поменути да се недуго затим догодио и Брегзит. Као да су увређени острвљани на “Стару даму“ хтели да покажу свету да њихов империјалистички дух не трпи подређени положај.

Иако српски масони наклоњени француској струји прижељкују да “париска браћа“ постану лидери европске масонерије, за очекивати је да ће ту позицију ипак имати Немци. По свему судећи, француски масони су се приклонили својој “европској браћи“. На овај закључак нас наводи и анализа масонолога који у наменском електронском часопису констатује да: “Криза кроз коју пролази Европска Унија такође тражи мобилисање свих снага и захтева свеже идеје. Једно од решења које се помиње и које треба да доведе до изласка из кризе је јаче монетарно и финансијско повезивање економски најразвијенијих чланица. Француска у складу са својом величином и традицијом не може бити изван тог процеса и неприродно је да масони у Француској иду једним, а масони из остатка Европе другим путем. Даље, на догађаје у Европи са краја XX и почетком XXI века увек је велики утицај имао и став браће с оне стране Атлантика“.

И док активности европских “белих рукавица“ полако тупе оштрицу масонске англосфере, можемо увидети да се и на званичној политичкој сцени односи између ЕУ предвођене Немачком и САД погоршавају. Немачка канцеларка Ангела Меркел је после самита Г-7 изјавила да „су прошла времена када је Европа могла потпуно да се ослони на друге“ и „да ће Европљани дефинитивно морати да узму судбину у своје руке“.

Другим речима, Немачка има у плану да своју неприкосновену лидерску позицију у ЕУ капиталише на тај начин што ће у сарадњи са својим европским партнерима размотрити реализацију свих потребних енергетских аранжмана са Русијом које су до сада кочиле САД и радити на стварању европских војних снага.

Најлошији сценарио који предочавају политички аналитичари је да би Балкан могао да постане полигон за одмеравање снага између НАТО и Европе, али у геполитичком галиматијасу не треба заборавити ни интересе које у овом региону имају Русија, Кина и Турска. За сада остаје неизвесно “ком ће се царству приклонити“ балканске државе које су чланице НАТО, али за Србију је евидентно да и надаље остаје неутрална и да је, у овом тренутку, најприхватљивија за ЕУ коју предводи Немачка.

Како преноси “Дојче веле“, интерес Берлина је јасан: стабилни односи у региону. То подразумева да Београд не таласа са Косовом. И да преко Бањалуке не затеже са Сарајевом. Да се не обазире на повремене неугодне тонове из Загреба. Званични Београд је ту лекцију савладао и понаша се на очекивани начин.

Остаје да се види који ће курс узети трапава Трампова администрација према геополитичким изазовима на европском терену када је све евидентније да им званични Берлин измиче контроли.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: