БАЛКАНСКЕ ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ: СРПСКО-ХРВАТСКИ ГАМБИТ

srbija i hrvatskaОдноси Србије и Хрватске као суседних држава су још увек на нивоу  “Хладног  рата“, односно  дефиниције политичких народа који су у статусу латентног сукоба, нерешених спорова и конфликтних  историја.

Срби и Хрвати имају сличну политичку историју као Украјинци и Руси који су били спојени, а истовремено вером раздвајани различитим интересима моћних сила. Срби и Хрвати су три пута у 20. веку били у сукобу (1914-1918,1941-1945 и 1991-1995). По много чему односи Србије и Хрватске су као гамбит у шаху.

Назив гамбит је настао од (итал. dare il gambetto – подметнути ногу). Гамбит је назив отварања у шаху у којем једна страна у интересу што бржег развоја фигура, освајања центра, успоравања развоја противничких фигура или само у сврху заоштравања игре жртвује обично пешака, али некада и фигуру.

Србији је у интересу да што брже и боље развија фигуре својих интереса на путу ка ЕУ и регионалној политици како би реализовала стратегију “балканског центра“. Са друге стране, хрватски интереси су да успори развој Србије на Балкану и према ЕУ. Обе државе и нације су након распада бивше Југославије жртвовале не само “пешаке“ својих интереса, већ и много значајније позиције.

Хрватска је данас у ЕУ и НАТО. Третира се као евро-атлантска регионална снага на западном Балкану којој је опроштено етничко чишћење око 250 хиљада Срба. Добила је и подршку за ЕУ од Ватикана и Немачке, а за НАТО од САД. Хрватска види Србију као агресора у “Домовинском рату“, а Србија сагледава да је Хрватска извршила етичко чишћења и довршила посао политике НДХ из Другог светског рата.

На актуелној политичкој сцени Србија и Хрватска су суседи са низом међусобних препрека. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су односи Србије и Хрватске увек били кичма односа у региону. Вучић је најавио да жели са хрватском председницом Колиндом Гарабар-Китаровић у наредних шест месеци да разговара о свим отвореним питањима. За све то је потребно време, стрпљење, али и подршка моћних држава ЕУ, пре свега Немачке.

Битнију промену односа две државе и народа може поред обостраног напора да пруже и утицајне државе ЕУ и НАТО и други заинтересовани фактори који преко Србије и Хрватске играју “регионални политички шах“. Будући да Вучић оптимистички поручује да су “Србија и Хрватска кичма западног Балкана која  је сада у фази оштећених националних и државних пршљенова“, извесно је да ће опоравак трајати дуго и да односи неће бити присни као што су били у СФРЈ, али за очекивати је да неће бити на “стакленим ногама“ као некада у Краљевини Југославији.

Пут Србије ка ЕУ тражиће облике сарадње две државе који ће бити и уз разна подметања, уцене или  притиске Хрватске према Србији и њеном путу ка ЕУ.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: