ГЕОПОЛИТИКА: ЗАПАД КОЧИ РУСИЈУ НА БАЛКАНУ

FOTO Zapad koči Rusiju na BalkanuПолитика Запада, како земаља ЕУ, тако и “великог брата преко баре“ стратешки је опредељена да истисне Русију са Балкана, посебно из Србије. Амбасадор САД у Србији Кајл Скот сматра да су активности Русије у региону “малигне“, јер не доприносе стабилности, али ни реализацији стратешких циљева Србије. Овај искусни дипломата даје себи за право да се меша у унутрашње ствари Србије,  јер подстиче антируске ставове, јер његовим послодавцима не иде на руку да Србија одржава квалитетне билатералне односе са Руском Федерацијом.

Амбасадор САД Скот Кајл каже за РТВ: “Јако је битно да подувчемо да се Русија не ангажује, како ми мислимо, на начин који подржава стабилност у региону“. САД очекују да Русија буде  маргиналзована на Балкану, као што је то била у време Јељцинове власти. Очигледно је да су присутна нереална очекивања да Русија одступи од својих интереса везаних за Балкан, пре свега енергетских, али и да буде “неутралисана“ у војно-техничкој сарадњи са Србијом и балканским  државама.

У геополитичким играма великих сила мање је важна чињеница да је захваљујући овом Центру Србија знатно лакше пребродила велике поплаве 2014. године.

Како каже амбасадор Скот, ако је то хуманитарни центар зашто је запосленима потребан дипломатски статус. Тај статус значи да нико не може да изврши инспекцију тога шта они раде, да могу да буду недодирљиви, алудирајући да може да постане и шпијунски центар.

Овим се врши притисак на државне органе да Српко-руском хуманитарном центру у Нишу не дају   дипломатски статус. Са друге стране, САД и НАТО су у споразуму са Србијом добиле пуну  дипломатску заштиту и несметани пролаз кроз Србију. Државни и национални интереси Србије    као суверене државе је да сама процени своје потезе према другим државама на својој територији.

По овом питању ЕУ дели политичке ставове са САД. Известилац за Србију Дејвид Мекалистер каже да: “Русија у Србији следи политику намерне дестабилизације и то даје повода за велику бригу“.

Очигледно је да Запад руску политику на Балкану сагледава као “реметилачки“ фактор. Њихова геополитичка и стратешка процена је да је неприхватљиво да Русија има једнак третман у Србији као НАТО. По већ овешталој политичкој доктрини Русија је “лош момак“ који се не уклапа у интересе и намере да цео Балкан буде НАТО база за деловање према Блиском и Средњем Истоку, али и црноморском и капијском басену.

САД Србију виде у ЕУ, али и НАТО и зато ће наредних година радити на утицају у Србији. Због тога је приметна иницијатива да се “погурају“ евроинтеграције Србије. За четири месеца отворена су четири поглавља, од чега два за само две недеље, а очекује се и хитно отварање још три нова поглавља. Ако се узме у обзир да је за три претходне године отворено само шест поглавља, политичка марљивост ЕУ у Србији указује да је “штап са шаргарепом“ постао предугачак и да се Србија веома лако може одлучити да потражи помоћ од партнера који нису по укусу Запада.

Званичној Москви је јасно да су евроинтеграције за Србију приоритет и национални стратешки интерес. Русија за сада нема негативних ставова у вези са приближавањем Србије Европској унији. Оно што “боде очи“ Русији је агресивна политика Вашингтона који жели да Србију укључи у НАТО. На том плану Русија ће учинити све, укључујући ту и издашне поклоне у виду најсавременијег наоружања, како би спречила Србију да икада постане чланица Северноатлантске алијансе.

 

Пише: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: