ИЗ НАШЕГ УГЛА: ШТА ЈЕ ТО ПОЛИТИКА “НУЛТЕ ТОЛЕРАНЦИЈЕ“?

FOTO Šta je to politika nulte tolerancijeДруштвене реформе омогућују свакој власти да обезбеди пловидбу “мирним политичким водама“ од избора до избора, а грађани се уљуљкују у нади да ће брзе и ефикасне промене довести до подизања животног стандарда. Међутим, ваљаних друштвених реформи нема без искорењивања корупције, непотизма и клијентилизма.

Ове друштвене појаве представљају малигнитет који свакодневно разара друштвено ткиво. Примера ради, када државни службеници, без обзира на ниво у бирократској структури злоупотребљавају свој положај користећи службене аутомобиле, мобилне телефоне у приватне сврхе, укратко – када ненаменски троше државни новац, имамо посла са корупцијом.

Друштво разједа и непотизам. Сви ти мамини и татини синови и кћери, кумови, супружници, љубавници, сестрићи, братићи и остала неспособна родбина успели су захваљујући “јакој вези“ да заузму високе позиције у државној управи, здравственим и образовним институцијама. Нажалост, сви они неприметно, али постојано смањују квалитет рада и дубински разарају систем. Нема друштвене свере у којој није зацарила корупција. Присутна је она и у привреди, култури и спорту.

У друштву је присутан и клијентилизам који подразумева однос клијент-функционер. Клијент је обично представник некаквог приватног интереса за чије пропагирање и привилегије се бори државни функционер, а послови се обично склапају по принципу “имт“ (има ли мене ту, прим.аут.).

Да ли је само “санак пусти“ да се против корупције можемо изборити деполитизацијом друштва, уз већу активност регулаторних тела из области борбе против корупције? Истини за вољу, медији су већ показали и доказали да нису “седма сила“ када је у питању борба против корупције. Све досадашње медијске акције нису дале неке значајније резултате.

Уосталом корупцију је дужна да искорени држава. Постоје начини како може да се умање све наведене појаве. У склопу евроинтеграција не треба измишљати “топлу воду“. Довољно је само промовисати политику  која се у неким земљама Запада назива “нулта толеранција“. Овај начин вођења политике обавезује државне институције да се у потпуности спроводе закони, без могућности да се било које кршење закона толерише. Што би наш народ рекао “ни по бабу, ни по стричевима“.

Када правосудни органи толеришу мање прекршаје, они у ствари омогућавају да се закон не поштује, што на крају једино може довести до општег друштвеног хаоса. Проширење границе допустивог захваљујући “јакој вези“ или притиску медија који каткад лобирају да у неким случајевима појединац прође некажњено доводи до урушавања спровођења законских прописа.

Поштујући политику “нулте толеранције“ Британци су у великој мери решили проблем фудбалских хулигана, а мегалополиси Њујорк и Сингапур су постали знатно сигурнији за живот него што су то били раније.

Готово да је постао урбани мит прича о међународном возу коме на релацији Париз-Београд миришљави тоалети почну да заударају чим зађе у “балканско залеђе“. То својеврсно “опуштање“ наших људи кад су своји на своме не говори само о менталитету, већ и о односу државе према спровођењу санкција.

Важно је истаћи да политика “нулте толеранције“ има пун ефекат једино ако се примењује једнако према свим грађанима, без обзира на пол, сексуалну припадност, веру или социјални статус. Потребно је заувек уклонити друштвени парадокс да се сиромашнима “гледа кроз прсте“ зарад социјалног мира или имућнима, јер имају добре контакте и могу све да плате и потплате.

Аљкавост у спровођењу закона је ендемски проблем у Србији. И правници и политичари, без обзира на то да ли су на власти или су опозиција, мање-више су сагласни да Србија има одличне законе, али се они не примењују на прави начин. Србија чезне за чистијим улицама, за легализованим објектима, за школством и здравством без мита и “веза“. Када би се искоренила буразерска политика, тада би “виповци“ могли да се праве важни у друштву само ако седе у првом реду на некој манифестацији или док се сликају на црвеном тепиху.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: