ИЗ НАШЕГ УГЛА: ВИДИЦИ ВИДОВДАНСКОГ ЗАВЕТА

FOTO Vidici Vidovdanskog zavetaСрпски народ у свом индентитету и националном бићу носи дух Немањића, посебно Светог Саве, Косовски мит и Видовдански завет. На овим темељима духовности опстојава српски народ кроз  векове. Тај завет носио је српске јунаке кроз ослободилачке ратове и буне до успостављања  модерне државности и супротстављања комунистичкој власти, али и облицима Новог светског поретка.

Национални митови нису деструкција, нити анахронизми, већ су жива енергија која покреће нове генерације на саборност и трајање као европског и хришћанског народа. Видовдански дух је обновитељска снага, јер почива на принципима узвишених циљева који представљају утопијску енергију која се непрестано претаче из прошлости у садашњост ка будућности. Одрицање од Косовског мита, светосавског духа и Видовданског завета јесте самопорицање и самопонижавање.

Није актуелност Косовског мита и Видовданског завета заробљена само у архаичној причи о небеском српском народу, већ је у спознању да дух палих предака представља живу енергију нових нараштаја који желе да очувају веру, традицију и универзалне вредности европске цивилизације. Косовска битка из 1389. године представља борбу за очување хришћанске Европе што је данас веома актуелна тема. Без цара Лазара и Милоша Обилића нема ни вере у победу добра над злом и веровања у национални опстанак вере, језика, писма, једном речју – културе.

Поништавањем видовданског духа и просвећености, мудрости и владалачке способности Немањића “дубински“ се разара не само српски индентитет, већ и део хришћанске Европе. Негирањем значаја Светог Саве одузело би се право на националну и верску самосталност и државност, а Срби би били третирани као варварски народ без историје и трајања. Негирањем Косовског мита поништило би се право народа на колективно памћење сопствене трагедије, али и наде у национални Васкрс.

Без националног мита народна поезија губи своју основну вредност, а познато је колико је она вековима цењена у Европи. Светосавље је духовна снага српског народа на Балкану, а Косовски   мит и Видовдански завет је сећање на велика искушења и борбе српског народа за ослобођење. Преко духа Косовског завета Срби су се ослобађали и уједињавали са другим  народима у државе  и из њих излазили са сопственим индентитетом.

Зато је у 21. веку потребно да се подсетимо и на 1389. и  1914. годину  да би знали да процењујемо себе и друге на основу вредности, пре свега моралних, који су насушне за опстанак народа. Српски народ је навикао да живи скромно, али без духовне и историјске свести постаје сам себи сметња, а камоли другима. Србија је одавно градитељ Европе, а пут у ЕУ се не може реализовати поништењем националних митова који су присутни код свих европских народа.

 

Пише: Томислав Кресовић              

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: