ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА ИЗАБРАЛА СРЕДЊИ ПУТ

FOTO Srbija izabrala srednji putЗемље Западног Балкана сиромашније су него што су биле пре 30 година због чега ће им требати најмање jош 25 година да стигну ЕУ. Балкану недостају интеграције на политичком плану. Регион није кредибилан да испуни обећања и квалификује се за чланство у ЕУ. Реномирани светски геополитички стручњак Џорџ Фридман каже да Србија не сме да се ослања ни на кога и поручује: “Сами сте“! Ова порука очигледно је усмерена на окретање према центрима моћи у ЕУ и НАТО, али и интеграционим везама на Балкану. Јасно је да Фридман ауторитет експерта користи искључиво за “америчку ствар“.

Џорџ Фридман сматра да је будућност Србије у рукама Срба. Све, дакле, зависи од сарадње у региону. Да би Србија имала значајнију улогу и развијала се, нужно је да гради односе са суседним државама, пре свега са Румунијом, Бугарском, Мађарском и државама насталим из бивше Југославије.

Фридман на Балкану перспективно не види Исток, односно Русију. Он каже: “Ако говорите о Русима, они су хиљадама километара далеко. Не могу да допру довде, осим ако не иду преко Украјине, Румуније или Мађарске. Њихова економија слаби због пада цене нафте, тако да је прича о балансу Истока и Запада илузија“.

Фридман рачуна да ће Балкан поред Немачке више бити усмерен на САД. Евидентно је да је Европа у нереду, да је политички посматрано постала веома проблематична. “Запамтите ово, као америчку тачку гледишта: у НАТО постоје само САД“. Све то указује да је Европа слаба и да европске чланице НАТО, ако већ нису војни декор, али нису ни толико снажне да парирају САД.

По свему судећи, званични Београд се неће одрећи сарадње са Русијом и једнострано се приклонити Западу. Политика неутралности или “средњег пута“ осликава веома ризичну, али тренутну једину могућу политику на којој истрајава Влада Србије.

Геополитички курс Србије најбоље се види из инаугурационог говора председника Александра Вучића. “Они нека играју своје игре, ми простора за игре немамо. Налазимо се, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштву уређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценија проблема, укључујући и добре односе са САД. Истовремено се поносимо чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ, већ и земља са којом јачамо билатералне односе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свету имају другачије ставове. Отворили смо за Србију и нове могућности у стварању одличних односа са Кином, али и многим другим земљама света које смо у претхнодних тридесет година готово заборавили“.

Иако на инаугурацији председника Србије нису били присутни најзначајнији актери на геополитичкој шаховској табли, попут Путина, Трампа и Ђинпинга, делегације на високом политичком нивоу указују да је значај Србије у политичкој “игри без граница“ итекако значајна. Присуство САД, Руске Федерације и Кине као такмаца на балканским просторима омогућују балканским лидерима, да удруженим политичким маневром издејствују најбољу позицију за државе које представљају.

Истини за вољу, талас неолиберализма који је после Другог светског рата преплавио Европу, није се временом смањио, већ је запљуснуо и Исток. Посматрано из тог ракурса, борба за тржишта енергената и звецкање атомским оружјем указују нам да је дошло до мање-више нивелисања вредносних система на глобалном нивоу. Зато делимично треба послушати Фридмана и уздати се “у се и у своје кљусе“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: