ГЕОПОЛИТИКА: РУСИЈА “КОРАК ПО КОРАК“ ГУБИ БАЛКАН

FOTO Rusija korak po korak gubi BalkanБивши СССР је до 1990. године “држао“ скоро читав Балкан и Источну Европу. Сада, после 27 година Руска Федерација се бори за свој опстанак на Балкану, а Источна Европа је цела у зони  интереса НАТО, САД и Немачке. Геополитички посматрано, Руси још увек нису одустали од реализације својих интереса у Грчкој, Бугарској, Македонији, Србији и Републици Српској.

Иако је чланица НАТО и ЕУ, Грчка покушава да одржава стабилне односе са Руском Федерацијом  на више нивоа. Међутим, примећује се и да је у тим односима прилично уздржана, што се видело и по одустајању од пројекта “Јужни ток“, који је стопирао Брисел.

Македонија је била уз Бугарску руска интересна зона од 1991. године. Новом владом Зорана Заева Македонија се удаљава од Русије са намером да у наредне две године добије статус чланства у  НАТО. САД и ЕУ се против Русије боре на тај начин што ужурбано учлањују балканске државе у НАТО. Црна Гора је била одабрана држава руских интереса на Јадранском мору, али је учлањењем у НАТО ушла у америчку сферу утицаја. У наредном периоду треба очекивати велике притиске на Србију да приступи НАТО алијанси.

Истини за вољу, званичној Москви не одговара одлука председника Србије Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Брнабић. На страну њена сексуална оријентација, верско опредељење и националност. Оно што Русима “боде очи“ је њен ангажман у организацији “Ист вест бриџ“, који је у Србији формиран превасходно из редова присталица енглеске масонске струје и представља подружницу Трилатералне комисије, као и ангажман у мање-више америчким организацијама НАЛЕД и УСАИД. Колико ће све то бити сметња у остваривању руских наума у Србији зависи пре свега од тога колико ће се потенцијална премијерка бавити међународном политиком.

Будући да Русија није признала независно Косово, још увек покушава да своје интересе на Балкану оствари преко Србије и Републике Српске, али развој политичке ситуације показује да се и те столице “климају“. Политички аналитичар из Русије из међународне невладине организације за надзор избора у Заједници независних држава (ЦИС-ЕМО) Станислав Бишок каже: “Ако се Србија придружи Западу, Русија више неће имати савезника у овом делу Европе, а питање Косова и Крима неће бити решено најмање наредних 10 година“.

По оцени аналитичара Бишока решење за Косово је подела. Бишок каже: “Једино решење за Косово је подела на део који ће припадати Србији и на део који је независан или који ће се прикључити Албанији. Ако Срби који живе на Косову желе да се придруже Србији, зашто их заустављати“.

Мало је вероватно да је ова опција реална. Косово признаје велики број држава, међу којима су САД, Велика Британија, Аустралија, Немачка и Француска, тако да само хипотетички постоји опција (кон)федерализације Косова са Албанијом. Подела Косова није реална без ратних сукоба или договора великих сила, што је мало вероватно. Могућа је федерализација Македоније у скорије време после промене имена и договора власти у Скопљу са Грчком. Русија се бори за свој опстанак на Балкану и корсити сваку прилику да погрешне потезе ЕУ претвори у своје поене, којих је све мање.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: