ГЕОПОЛИТИКА: (ДЕ)МОНТАЖА БАЛКАНА

FOTO Demontaža BalkanaБалкан је у периоду 1990-2000 био у фази опште демонтаже и разарања постојећих држава и  уређења. Бивше државе источног блока на Балкану фазно су прелазиле у евро-атлантски блок, а  бивша Југославија је увучена у грађанске ратове, изолацију и поделу  интересних сфера.Читав Балкан је послужио као “полигон“ нових геополитичких стратегија које су касније примењиване  на другим државама Блиског и Средњег истока, тзв. “Арапско  пролеће“.  На Балкану је извршена   идеолошка,  етничка и политичка  демонтажа са тешким заостатком и видним социјалним и политичким турбуленцијама.   

Балкан је био “живи“ експеримент Новог светског поретка који је наставио своју “домино политику“ после распада СССР-а и одвајања Средње Европе од Русије, пре свега Мађарске, Чешке, Словачке, Пољске које су се окренуле према  ЕУ, НАТО и интересима САД и Немачке. Извршена је слојевита демонтажа држава, али и народа кроз етничке и грађанске сукобе, економски изолационизам и велике миграције које су из Источне Европе кренуле према Западној Европи.

Логика Новог светског поретка у демонтажи народа постигнута је у бившем СССР, и то у Русији и Украјини, кроз распиривање мржње, па све до сукоба, иако су били део исте државе. Слично је урађено и у случају Србије и Хрватске или народа који живе у БиХ, али и на Косову и Метохији.

Демонтажа Србије је почела још 1918. године стварањем Краљевине СХС, односно Краљевине Југославије, а онда и наметнутим немачким протекторатом у Другом светкском рату и поделом Србије у време власти Јосипа Броза Тита. Демонтажа Србије  настављена је после војне интервенције НАТО на Србију 1999. године и отимањем Косова које је мимо резолуције 1244 СБУН  од стране САД и већег  броја држава ЕУ 2008. године признато као држава.

Демонтажа Србије се, попут других држава на Балкану, врши и преко ММФ и услова и притисака ЕУ и НАТО, коришћењем стратегије задуживања и уништавања, као у случају Грчке или Македоније. Демонтажа је дефинисана и у концепту неуспелих држава у случају БиХ и Косова. Поред територијалне демонтаже Србије на делу је и културна, образовна и социјална демонтажа  српског народа и православља.

На основу матрице демонтаже сада се планира нови експеримент монтаже држава и народа Балкана по новим правилима “интеграција“ усмерених на државну и етничку послушност и губитак суверенитета. Нове интеграције након разарања Балкана су модели протекторалног и хегемонистичког концепта држања држава и народа у стању покорности и контролисаних  демократија. Народи, етнички принципи и религија губе своју аутономију и предају се моћним  државама на старатељство.

 

Пише: Томислав Кресовић                 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: