ГЕОПОЛИТИКА: НАТО “ВЕРИО“ СРБИЈУ

FOTO Nato verio SrbijuСрбија води политику војне неутралности у којој су присутни облици сарадње са САД и НАТО, али и са Руском Федерацијом. Иако је већ формиран прстен НАТО чланица око Србије, за сада је још увек неизвесно с ким ће се Србија “венчати“.

Постојећи баланс сила НАТО И ОДКБ онемогућава отворени сукоб, али је појачан одређени ризик за националну безбедност у спору њихових интереса на Балкану. Политичку и економску “задњу реч“ на Балкану даје Немачка, а војну САД као перјаница НАТО.

Власти у Црној Гори су се определиле за НАТО, и тако су “руске  карте“ у Црној Гори постале  геополитички  блеф. Сада се САД и НАТО преко нове владе Зорана Заева боре да у наредних две године у НАТО уђе и Македонија и да се настави “неутрализација“ Русије на Балкану.

До сада смо се могли уверити да је процес евроинтеграција појединих држава Источне Европе био краћи уколико су већ биле саставни део НАТО. Србија има билатералне споразуме са НАТО, али анкете показују да је веома низак ниво заинтересованости грађана за ову војну алијансу.  Истовремено је и значајан пад опредељења грађана за ЕУ. Руски интереси су још присутни на Балкану и извесно је да ће још дуго пркосити потенцијалној доминацији САД и НАТО.

Безбедносни ризици по Србију су највећи из правца Косова, посебно када су у питању Срби који живе у северном делу покрајине, али и у енклавама, затим у Рашкој области (Санџаку), као и на југу Србије. Безбедносних ризика има и у односима са Хрватском, будући да још увек нису решени спорови у вези са границом.

НАТО прстен има своју аналогију са утицајем Немачке пред Други светски рат на Балкану или током доминације СССР-а уз помоћ Варшавског пакта, где је Југославија имала војно неутралну улогу, а сарађивала је и са Совјетима и са Американцима. Нова геополитичка позиција Србије у региону тражи нова флексибилна решења, бар за сада.

 

Пише: Томислав Кресовић  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: