ВРЕМЕ НАСИЉА: КО СВЕ СРБИЈИ ПРЕТИ ТЕРОРИЗМОМ?

FOTO Ko Srbiji preti terorizmomOд почетка крвавог “арапског пролећа“, па све до данас Србија је временом постала једна од истакнутих транзитних зона миграната са Блиског и Средњег истока који покушавају да (про)нађу своју “обећану земљу“ међу државама Западне Европе. До сада су ризичније државе за деловање исламског радикализма биле Грчка, Бугарска, Македонија и БиХ, али у последње време, претње ИСИЛ-а указују да се и у том погледу ситуација мења на горе.

Србији потенцијално прети опасност од екстремиста и исламских фанатика из БиХ, са Косова, а   жариште може бити Санџак, због различитих интереса  разних исламсих групација, почев од вехабија, муџахедина, а посебно од присталица ИСИЛ-а. Са простора Косова, Санџака и БиХ, Македоније и Албаније регистровано је више стотина добровољаца који ратују у Сирији и Ираку. На просторима Балкана, пре свега у БиХ, на Косову, али у централној Србији, борави више хиљада бивших бораца (муџахедина и  пристлаица „Ал каиде“), који су тренутно “спавачи“, што представља потенцијалну опасност од тероризма.

Највећа опасност за Србију долази са Косова и Метохије од бивших структура “ОВК“, које су  увезане у мафијашке структуре Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, као и од једног броја   неоисламских групација које делују као верске или политичке секте. Криминално-терористички кланови Харадинаја и Тачија броје око 10 хиљада мафијаша који су способни да делују било где у свету по издатом наређењу. Клан Харадинаја управља великим пословима на Косову, а присутни су и у Македонији и Србији. Овај клан има истакнуту репресивну улогу према Србима, како у енклавама, тако и на северу Косова.

Рамуш Харадинај преко нарко картела своје мреже и базе има у Великом Трновцу, а контролише политичке вође у Прешевској долини, који ову територију сматрају саставним делом независног Косова. Албански екстремизам увезан је са исламским радикализмом. Управо због тога треба га третирати као највећу опасност по стабилност Србије, али и по безбедност Срба на северу Косова.

Харадинај и друге вође мафијашких кланова на Косову имају своје канале за трговину наркотика, оружја, као и за прање новца широм Србије, тако да веома лако могу да спонзоришу терористичке акције, а да у томе не учествују директно. Албанска мафија и екстремни део исламске заједнице на Косову и Македонији у стању је да активира и одређени број миграната који пролазе кроз Србију. Мафија је по правилу повезана са терористима, али и неким заинтересованим страним факторима, пре свега тајним службама које имају задатак да дестабилизују регион.

Нема сумње да је због свега тога Србија предузела све потребне безбедносне мере. Међутим, све то није довољно уколико се већа пажња не посвети превентиви. Крајње је време да држава подржи иницијативу народног посланика Муамера Зукорлића да се формира Национални савет за пацификацију друштва. Како каже, Срби и Бошњаци треба да се угледају на Французе и Немце, као и друге народе који су имали историјских непријатељстава, и да кажу – хајде да видимо шта нам је заједничко: историја, култра, генетски смо измешани, језик у значајној мери…

То би, можда, могао бити добар путоказ да се из свих средина искорене ретроградне силе које својим активностима наносе штету, не само онима које препознају као непријатеље, већ и истомишљеницима.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић   

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: