ГЕОПОЛИТИКА: ВИРУС РУСОФОБИЈЕ НАПАДА БАЛКАН

FOTO Virus rusofobije razara BalkanПосле утицаја западњака на кризу у Украјини и руске реакције да референдумом поврати Крим, званични Вашингтон и Брисел су Балкан инфицирали вирусом русофобије. Запад је рачунао да ће  директним мешањем у “украјинску кризу“, односно изазивањем државног преврата који је довео до грађанског рата по моделу бивше Југославије, односно сукоба у Хрватској или БиХ утицати на  слабљење државне моћи Руске Федерације.

Криза у Украјини још траје. ЕУ и САД су увеле санкције Русији и обрнуто. Јужни гасни ток није профункционисао вољом ЕУ, која је извршила притисак на Бугарску да откаже споразум, што је довело до енергетске кризе на Балкану. ЕУ и САД пројектовале су план неутралисања руског утицаја на Балкан. САД , НАТО, али и ЕУ према Русији  воде облике хибридног (економског  и медијског) рата. Последице се осећају кроз јачање русофобије.

Русија је почетком овог миленијума планирала свој утицај кроз енергетску политику, ширењем својих економских и других интереса у Грчкој, Македонији, Србији, Бугарској, Републици Српској  и Црној Гори. Обнова новог још опаснијег “хладног рата“ Запада и Русије утицала је на слабљење Балкана и отварање низа кризних зона, уз појачано деловање исламског радикализма. Запад и САД, али и Немачка су виделе своју шансу да се што више приближе границама Русије. Немачка је без “испаљеног метка“ постала један од протектора у Украјини, али и на Балкану, дубље и значајније него у оба светска  рата. Немачка економски господари Балканом, док су САД  војни  протектори који шире утицај НАТО у региону против интереса Русије.

Русофобија дуго функционише као систем Запада према Русији, али не само против ње, него је и вид антисловенске стратегије, која у себи носи и феномен окретања православних народа против Русије. Русофобија је постала облик ратовања и својеврсни концепт “новог поретка“ у Европи.

Русофобија  је на Балкану развијена у Хрватској, у БиХ (сем Републике Српске), у Албанији и Црној Гори. Јак атируски синдром је и на Косову, а у успону је и у Македонији. Русофобија се шири уз помоћ НАТО политике, али и преко ЕУ.

Србија и Република Српска су остале заинтересоване за сарадњу са Русијом, без стварања било каквог облика непријатељства. Због тога  су Србија и Република Српска под великим притиском западних сила. Ширење русофобије слаби словенски и православни дух народа који је под утицајем ЕУ и католичко-протестантске политике, што само може да штети народима који живе на Балкану.

 

Пише: Томислав Кресовић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: