БАЛКАНСКЕ ИГРЕ: НЕООТОМАНСКА ПОЛИТИКА СУЛЕЈМАНА УГЉАНИНА

FOTO Neootomanska politika Sulejmana UgljaninaБошњачко национално веће под вођством др Сулејмана Угљанина тражи наставак Међународне конференције о бившој Југославији, која је одржана августа 1992. године, како би за Санџак издејствовао аутономију.

Познато је да је тадашња Лоноднска конференција, коју је водио лорд Карингтон, расправљала о судбини и статусу држава бивших република СФРЈ. Истовремено, на Лондонској конференцији су формиране три комисије ОЕБС-а за праћење стања људских и мањинских права. ОЕБС је формирао своје комисије за Косово, Војводину и Санџак. Треба подсетити да је др Сулејман Угљанин био организатор референдума о аутономији Санџака у оквиру Србије и да је дао подршку Алији Изетбеговићу 1992. године око државотворности и позиције Бошњака у БиХ, али и у Санџаку.

Треба се присетити да је Угљанин водио екстремну политику током сукоба  у БиХ и КиМ и да је  посредно организовао добровољце за ратовање. Једно време Угљанин је због свог милитантног понашања боравио у Турској, где је учествовао у специјалној обуци исламистичке партије тадашњег премијера Неџметина Ербакана, политичког оца садшањег председника Турске Ердогана. После 2000. године Угљанин је у више сазива посланик, односно министар у владама Србије, а истовремено је био политички опонент др Расима Љајића и муфтије Муамера Зукорлића.

Угљанин заступа неоотоманску политику у Србији, подржава политички курс Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја. На политичкој сцени Србије др Сулејман Угљанин је видно изгубио политички утицај. Сада се враћа на почетак свог политичког деловања и лобирања у државама ЕУ и ОИК (Организације исламске конференције) за статус аутономије Санџака.

Основа његовог политичког портфолија је заступање Бошњака у Санџаку са циљем добијања статуса културне аутономије. Своје политичке циљеве сада жели да оствари преко УН, Европске комисије, односно великих европских држава, попут Велике Британије, Холандије, Швајцарске, али и уз помоћ САД. Дакле, опет је у првом плану интернационализација питања Санџака са циљем да Рашка област (Санџак) као неуралгично подручје опет буде “монета за поткусуривање“ политичких игара.

Томислав Кресовић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: