ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: ПОТРЕБНО НАМ ЈЕ ЗАЈЕДНИШТВО!

 

Aleksandar-Vucic-inauguracija-33Председник Србије Александар Вучић у свом инаугурационом говору у парламенту после дате предеседничке заклетве пред уставом и Мирослављевим јеванђељем  отворио је болно питање политичког јединства и националне слоге зарад сигурније будућности свих грађана Србије.

Данас је готово свакоме јасно колико су болне социјалне и политичке поделе у српском друштву. Поделе су биле кобне у очувању и стабилности српске државе почев од Немањића до данас. Зато је председник Вучић симболички ставио руку на Мирослављево јеванђеље.

У корак са градњом државе Срби су се делили на обреновићевце и карађорђевићевце, затим на монархисте и републиканце, а нешто касније на комунисте и реакционаре. Поделе у 21. веку су све више на релацији сиромашних и богатих грађана Србије, а затим и на присталице власти и симпатизере опозиције.

“Потребно ми је заједништво, оно у истом циљу, у истој вери да се до њега може стићи, и у истој количини напора уложеног у његово остваривање, заједништво ослобођено дневних, партијских, идеолошких и било којих других разлика, и ја ћу, свом својом снагом, радити на том заједништву. На заједништву и јединству оних који воле Србију, оних којима је Србија преча и од личних и од партијских интереса“, поручује председник Вучић.

Српска политичка сцена посматрана уназад одувек је патила од мањка заједништва. Саборност српског народа је потребна без обзира на политичке разлике. Управо због тога председник Вучић наглашава да ће тражити заједништво, свакога дана, да ће захтевати и борити се за њега.

Борба  за  заједништво је јачање дијалога, организовање дебата по кључним питањима у искреној  борби против корупције и злоупотребе власти. Председник Србије јасно уочава и каже: “Подељена и интересима раздробљена Србија не може да стигне нигде. Распарчана амбицијама, размеђена сујетама, посвађана око идеологије, вере, партије, нације, клуба, ова земља, и свака земља, не ради ништа друго него потписује вечни акт о томе да је заувек мала, заувек и у сваком погледу сиромашна и заувек ослобођена било какве наде у боље сутра“, каже председник Вучић.

Пред новоизабраним председником Србије је напоран рад на сабирању како партија које су на власти, тако и опозиције у стварању демократског дијалога по кључним темама живота нације, почев од социјалних неједнакости, преко решавања питања Косова, па све до уређености државе и  институција. Председник Србије треба да буде фактор  јединства и националне снаге и воље.

Због тога су политички поучне речи председника Србије када упозорава да “нема слободе у поделама. Нема напретка, у свађама. Нема циља, у измаглици сукоба, нема резултата без међусобног поштовања“.

Они који врше власт треба да пруже руку опозицији. Јер, многи су на изборима указали поверење партијама које су сада на власти, неки су указали поверење опозицији, а сви заједно траже решења за јединствену, што је могуће усклађенију државну политику.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: