ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: УМЕСТО ЧЛАНСТВА У ЕУ, ИСТУРЕНА БАЛКАНСКА ОДЕЉЕЊА

FOTO Umesto članstva u EU isturena balkanska odeljenjaАдминистрација ЕУ преко својих комесара и емисара, попут високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, државама Западног Балкана нуде неодређена прелазна решења. Иако за многе балканске земље евроинтеграције трају предуго, реалполитика им одређује статус “истуреног одељења“. На тај начин се јасно поручује да балканске земље кандидати за пријем у ЕУ свој пут неће завршити у скорије време.

Статус “исутреног одељења“ у политичком смислу крије висок степен неодређености која подразумева изостанак сазнања о крајњем року када чланство треба да се реализује. Спортским језиком речено, ЕУ ће балканске земље позиционирати у “зонску лигу“ без могућности да имају већи утицај и све оне бенефите, попут, земaља чланица.

Могеринијева је политичким лидерима земаља Западног Балкана дала до знања да ће се о даљем процесу евроинтеграција одлучивати када се постигне договор унутар ЕУ, који ће вероватно у крајњем исходу имати знатно строжије услове за земље кандидате, него што је то било до сада. ЕУ је формално спремна да политички не кочи даљи процес евроинтеграција, све док се не дође до крајње инстанце, односно до тренутка када ће поједине балканске државе “закуцати на врата“ ЕУ. Све то може да траје више година или више деценија.

Државе Балкана које су кандидати биће у обавези да делују у интересу ЕУ, понекад и на сопствену  штету, чекајући покорно свој ред на пријем у чланство. За сада нема пројекција даљег проширења Уније, нити визије како ће ЕУ  изгледати, са колико ће брзина, односно “кругова“ бити   организована и са којим правима и обавезама.

Нема сумње да ће маратонски процеси евроинтеграција балканских земаља појачати нервозу и националне антагонизме. Вољом моћних европских земаља повећава се неспокој балканских земаља да неће скоро осетити све оне користи које очекују од ЕУ, попут стабилне привреде и “отворених граница“ које побољшавају слободу путовања и мир.

Отварање нових преговарачких поглавља је само давање наде без покрића. Како време пролази све је очигледније да ЕУ, заправо, Балкан држи под протекторалном контролом. Све то може довести до стрмоглавог пада поверења грађана у ЕУ, а са друге стране и до обнове различитих конфликата балканских држава.

Зато је веома важно повезивање балканских земаља, а ЕУ стандарди могу да буду заједнички именитељ ефикасних друштвених реформи, односно примене владавине права, одрживе економије и екологије. Задатак лидера балканских земаља је да створе позитивну политичку климу која треба да омогући да не преовлада осећај инфериорности у односу на чланице ЕУ.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: