У КОРАК СА СВЕТОМ: ЕКОНОМСКА РЕВОЛУЦИЈА БОГОЉУБА КАРИЋА

FOTO Ekonomska revolucija Bogoljuba Karića“Снага Србије је у сваком од нас. Само је потребно да верујемо у себе и да рад, оптимизам и осмех замене кукњаву, самосажаљење и неслогу као националну дисциплину“, пише Богољуб Карић у својој колумни “Економска револуција – домаћи задатак“ објављеној у листу “Политика“.

Ово би могао бити мото патриотске визије Богољуба Карића. Србији је, дакле, потребна морална, друштвена и социјална обнова. Револуције су дубоке промене које се реализују уз насиље и притисак у неограниченом периоду. Између њих су друштвене еволуције и реформе.

Друштвена и политичка еволуција и реформе у Србији трају већ 17 година. Милошевићева политика је градила државни капитализам, а политика после “петоокотобарских промена“ неолиберални капитализам сурових аршина. Уследиле су велике социјалне неједнакости које покрећу људе на нове идеје и промене. По подацима Републичког завода за статистику, 95 одсто породица у Србији живи у економским и социјалним тешкоћама, а око 49 одсто је на граници сиромаштва.

То, наравно, не значи да се реформе не спроводе. Богољуб Карић пише да је потребно пет година да Србија искорени незапосленост и да просечне плате буду хиљаду евра. Новоизабрани председник Србије Александар Вучић говори да ће плате ускоро бити нешто изнад 450 евра.

Ако би пажљиво пратили реформске кораке Александра Вучића веома лако би препознали и визију Богољуба Карића да за петнаестак година можемо имати стабилну државу, уређене институције и повољне односе у региону и ЕУ. Дакле, Богољуб Карић гради своју визију кроз примењени економски патриотизам, а то значи реализација пуне запослености и боља економска позиција Србије у региону.

На жалост, Европска унија државама Балкана које су у процесу евроинтеграција за сада нуди само позицију “истуреног одељења“, без икакве реалније спознаје свог статуса у Унији. Тако нешто се од ЕУ и могло очекивати, будући да је и сама пред реорганизацијом, уз изражену кризу идентитета. Не треба затварати очи пред чињеницом да су евроинтеграције балканских земаља, а самим тим и Србије до даљег “на леду“. Евидентно је да је Србија геополитички битна за ЕУ, али и за Русију, тако да у различитим правцима Србија треба да тражи “своје место под Сунцем“.

Србија је своје интересе  “увезала“ за ЕУ, али нужно је да има и “излазну стратегију“ према Русији и Евроазијској унији. У праву је Богољуб Карић када констатује: “Да не буде забуне – Срби нису Немци. Ми треба да останемо то што  јесмо“.

Срби треба да остану на светосавском духовном курсу, да јачају економски и национални    патриотизам и да се активира дух модерног и одговорног предузетништва. Постизање немачких зарада тражи нову организацију рада, нови приступ послу, од послодаваца до запослених који ће плаћати порезе, смањити корупцију и, пре свега, радити за опште добро. Грађанима Србије је потребна реафирмација домаћинског духа, већа мотивација за отварање породичних компанија и одговорна држава која ће подстицати национално одговорне предузетнике. Дух Србије је слободарство и поштовање традиције, а не ропство, било да је оно територијално, политичко или економско.

 

Пишe: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: