ЛОШЕ НАСЛЕЂЕ: ОБАВЕШТАЈЦИ НИСУ ЦИНКАРОШИ

FOTO Obaveštajci nisu cinkarošiНајуспешнији светски обавештајци у својим исповестима откривају да је у њиховом послу најважнији ниво патриотизма. Како кажу, новац не може лежати у основи обавештајне активности. Само патриота посвећен идејама може да ради у обавештајној служби знајући да због тога остатак живота може да проведе у затвору.

За разлику од богатих земаља на западу и истоку, где су се најобразованији бавили обавештајним радом, турбулентни период распада СФРЈ зачињен верским и грађанским ратовима довео је до драматичне промене друштвеног амбијента. Дошло је до владавине организованог криминала. За такво стање је крива управо држава која је кроз своје полуге репресивног и обавештајног апарата регрутовала криминалце, док је аналитика и обавештајни рад “у рукавицама“ стављен у други план. Бивши оперативац Службе државне безбедност својевремено је дао поједностављено објашњење: “Кога смо требали да ангажујемо за те послове, не мислите ваљда да би то могли да раде академици“.

Иностране обавештајне процене, које су пренели и домаћи медији, показују да је током седам деценија државног терора у време Броза и Милошевића, у атентатима ликвидирано 128 политичара у емиграцији и отаџбини. О наредбодавцима и извршиоцима тих убистава се и данас ћути, а јавна је тајна да су многи од њих и даље вође кланова које ординирају диљем региона.

Из контаминиране друштвене климе, која је изнедрила субкултуру ошишаних пуцача турбо-фолк провенијенције, Србија је искорачила у реформе и евроинтеграције. Међутим, због прохујалих времена имиџ који имају сарадници службе још увек је на веома ниском нивоу. Зато данас никога и не чуди када високи полицијски официр против кога се води судски процес због злоупотребе службеног положаја на питање тужиоца ко су сарадници службе којима је “гледао кроз прсте“ док су се у одређеним случајевима огрешили о закон, каже да то може бити свако – од обичних “цинкароша“, па до озбиљних криминалаца, као и озбиљних бизнисмена и да он није прегледао тај списак.

Вредносни систем овог високорангираног полицајца указује нам да чак и “чувари реда и мира“ још увек немају свест да су ти “цинкароши“ углавном школовани људи који раде нешто што је свуда у свету ствар патриотизма, а да “озбиљни криминалци“, како их он назива, никако не би смели да буду на врху друштвене пирамиде.

Данас систему безбедности Србија приступа веома озбиљно. У комплексу БИА на Бањици налази се тајновита школска институција – Академија за националну безбедност (АНБ), чије су оснивање подржали и Руска Федерација и САД. Ово је једина школа у којој се студенти воде под шифрама, а током едукације уче осам језика. Озбиљан приступ школовању агената улива наду да ће време криминалаца са легитимацијама које могу да отворе сва врата полако затрпати заборав.

Пише: Предраг Прокопљевић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: