ПРЕМИНУО БЖЕЖИНСКИ: ОДЛАЗАК ЛУЦИФЕРА МОДЕРНОГ ДОБА

FOTO Odlazak Lucifera modernog dobaСа животне сцене отишаo је контрoверзни идеолог “Новог светског поретка“ Збигњев Бжежински. По вокацији био је пројектант “новог доба“ и утицаја технологије на системе владавине и контроле  друштава. По много чему Бжежински је подсећао на јунака из Орвелове белетристике засноване на државној контроли ума путем медија и на доминацији силе.

Рођен је у Варшави 1928. године, а образовао се у Канади и САД. По политичком опредељењу био је демократа. Као пољски грађанин имао је аверзију према СССР и Русима. Збигњев Бжежински био је саветник за националну безбедност у администрацији америчког председника Џимија Картера од 1977. до 1981. године и саветник председника Линдона Џонсона од 1966. до 1968, али је као експерт, члан различитих одбора и организација и професор на Универзитету Џонс Хопкинс остао активан и утицајан до краја живота.

Бжежински је још 1971. године у својој студији “Технотронска ера“ пројектовао  “визију“   доминације информација, контроле друштва и мисли технолошким иновацијма, али више од тога  стварањем Новог свветског поретка који ће, по његовим замислима, обелоданити Џорџ Буш старији почетком деведесетих година. Надахњивао се личностима Троцког у супротстављању Стаљину и Милована Ђиласа у сукобу са Титоизмом. Остаће упамћен и по учешћу у рушењу комунитскичког поретка, пре свега, демонтаже СССР-а и тзв. “реалног социјализма“ и империјалне поделе света, са доминацијом и хегемонијом САД у улози “светског полицајца“.

Тај свој поглед на нову светску мапу геополитичких утицаја Бжежински је написао у књизи “Велика шаховска табла“ почетком деведсетих година прошлог века. Главна смерница идеологије Бжежинског је америчка контрола светске геополитике и сламање Русије и Кине, као нових конкурената америчке моћи. Посебно је оштрицу усмеравао ка Русији, посебно кроз планове одузимања руског суверенитета над Сибиром.

Као идеолог езотеричног круга светске политике сматра се једним од креатора Тилатералне комисије или  “Светске владе“. Уз помоћ Радија “Глас Америке“ и других медија подржавао је и храбрио дисиденте из источне Европе да се боре за људска права, стварајући на тај начин мрежу америчког утицаја у источној Европи. Снажно је подржавао наоружавање авганистанских побуњеника у одговору на инвазију совјетских снага у Авганистану, што је  касније породило и “Ал Каиду“, која је постала нуклеус данашњег ИСИЛ-а. Више је био геополитички стратег него дипломатски прагмата.

Бжежински је био мајстор “теорија игaра“ у међународним односима. Полагао је велику пажњу на  утицај ЦИА и НСА у креирању међународне политике, а посебно је подржавао политичко-пропагандни утицај Си-ен-ена и гобалних мрежа.

Последњи политички ставови Бжежинског били су против избора Донaлда Трампа за председнка САД. Нема сумње да је допринео очувању већ трасиране међународне политике коју ће тешко успети да промени новоизабрани председник САД. Док су га неки у САД звали “Свети Збиг“,  остатак света ће га ипак памтити као Луцифера модерног доба.

Срби ће га запамтити као тврдог заговорника војне интервенције НАТО на СРЈ под називом “Милосрдни анђео“, као и поборника да дође до распада СФРЈ. Због свега што је учинио напаћеном човечанству велико је питање колико ће му бити “лака црна земља“.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: