ДУХОВНЕ ВЕРТИКАЛЕ: ЗАЈЕДНИЧКЕ МОЛИТВЕ СРБА И РУСА

FOTO Zajedničke molitve Srba i RusaРуски народ је у оба светска рата, уосталом као и српски, пострадао у библијским размерама. Други светски рат добио је руски човек који је на олтар Европе и света положио више од 20 милиона жртава. Иако је религија у СССР била потиснута, Стаљинова власт је колико-толико толерисала веру у циљу одбране државе и народа.

Лењин и Стаљин срушили су на стотине православних богомоља и побили на десeтине хиљада  свештеника и монаха у име нове идеологије. Ипак, кад је почео Други светски рат на територији СССР-а Стаљинова власт је допустила да религијска свест руског народа не буде санкционисана пред нападом снага Трећег рајха.

Руски народ је имао потребу да се у великој погибији и страдању позове на 90-ти  Псалам “Живе помоћи“. Руске мајке су исписивале овај псалам, а синови су га носили под војничким појасом или ушивали у шињеле као заштиту од враџбина, урока, лоших снова и негативних помисли. Слично је било и код Срба у време Првог светског рата, али и у Другом светском рату. Псалам 90 чита се када се осети негативно дејство од људи или негативних појава, јер се у њему позива свемогући Бог да буде заштита у свим опасностима. Међутим, свети оци нас опомињу да се треба молити против зла у свету, али и за спас непријатеља.

Велики хришћански подвижник Св. Атанасије Велики каже: “Будући да је Давид био пророк, његове унутрашње очи биле су отворене и он је знао да се зли духови радују човековом паду и да, насупрот томе, јадикују кад их човек савлађује. Несумњиво је да се духовно наоружао против њих и да се молио за човеково поправљање, примењујући на зле духове оно што је рекао о видљивим непријатељима. Уколико не будемо на тај начин тумачили намере пророка, нећемо стећи никакву поуку за задобијање кроткости. Напротив, уколико се будемо често молили за уништење непријатеља и ако их не будемо љубили, задобићемо неко сурово расположење, противно еванђелском учењу, јер Давид више пута понавља: “Нека се постиде и посраме сви непријатељи моји, а ја да се не постидим“.

Све ово говори да се и Срби и Руси налазе на истој духовној вертикали у борби за слободу. Стаљинова власт преко комесара или НКВД  официра “толерисала“  је међу руском војницима псалам “Живе помоћи“. По неким тумачењима псалам “Живе  помоћи“ чита се када се појаве необјашњиве ноћне море, страхови или немири, када се устремљују “синови таме“, када вам се јављају утваре, духови и оностране појаве. Руски и српски војници  су се позивали на њега у тешким ратним ситуацијама.

Занимљив је податак да је и у Новом свету, у САД, прва одштампана књига била Беј Књига псалма, која је стара више од три и по века. На аукцији у Њујорку имала је почетну цену од 30 милиона долара.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

One response to “ДУХОВНЕ ВЕРТИКАЛЕ: ЗАЈЕДНИЧКЕ МОЛИТВЕ СРБА И РУСА”

  1. mirko says :

    Bogoljub traži od svakog člana da se ovih dana izuzetno založi i da svako učlani što više onih koji su čekali dan njegovog povratka. I to se događa bez problema. Ljudi su spremni da njegov povratak proslave tako da PSS do jeseni ima bar 300.000 članova, što nije nerealno. Ali je nerazumljivo da pod njegovim imenom se piše o bilo čemu drugom osim o tom poslu, o idejama i projektima koje Bogoljub nudi Srbiji i koji su ravni ili čak i veći od onih inostranih, gde smo za otvaranje radnog mesta davali od nekoliko hiljada do 10.000 evra po čoveku. A samo Tesla grad u Beogradu otvara mogućnost za zapošljavanje bar 50.000 ljudi.
    I da ne bude nesporaazuma, ne kritikujem potpisnike , niti ulazim u sadržaj bloga pod imenom Bogoljub, koji ste vi potpisali. Jer, vi ne uredjujete sajt, ni ovaj blog, vi radite svoj posao onako kako mislite da bi trebalo, ali kao profesionalac, sa bogatim iskustvom u u medijima, tvrdim da ovo govori da u PSS nemamo jasnu i pravu uređivačko politiku, pa se ljudim na nas, a ne na vaš tekst

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: