БАЛКАНСКЕ ФАНТАЗМАГОРИЈЕ: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА, А СВЕ МАЊА СРБИЈА

FOTO Velika Albanija a sve manja SrbijaАмерички амбасадор у Србији Кајл Скот прави (не)свесну замену теза говорећи да су опет у првом плану опасне кампање на Балкану, попут, “Велике Албаније“ или “Велике Србије“. Овде амбасадор Кајл улази у поистовећивање онога што већ постоји као реалност, а то је актуелна инцијатива да се створи “Велика Албанија“, и онога што је теоријска поставка неких партија са маргина српске опозиционе сцене.

САД су током деведесетих година и кризе на Балкану подржавајући Хрвате, Бошњаке и касније пробуђени албански иредентизам, као свој аргумент за притисак на Србију у први план стављали практично непостојећи концепт “Велике Србије“. Тај модел доминације Србије која би проширила своје границе никада није реализован, чак ни онда када је династија Карађорђевић у својим рукама имала “и нож, и погачу“.

Политичари у Србији су до 1918. године Југославију видели као шири концепт уједињења Срба и других јужнословенских народа у борби против Отоманског и Аустроугарског  царства. После стварања Краљевине СХС, односно Краљевине Југославије 1929. године Србија као засебна држава више не функционише, већ је држава подељена на бановине. Да подсетимо, 1939. године  формирана је Бановина Хрватска, која је била основа за Павелићеву НДХ.

Модел  “Велике Србије“ није био ни у Другом светском рату, јер је Србија била протекторат и под немачком окупацијом, а формирана је НДХ и ударени су темељи “Велике Албаније“ преко Трећег рајха и Италије. Србија је током Немачке и Бугарске окупације била сведена на “преткумановски модел“  из 1912. године. У политичко-пропагандном смислу “Велика Србија“ се крајем 20. и почетком 21. века користи као вид притиска и негације српских националних интереса. После  завршетка грађанског рата у БиХ дефинисана је Дејтонска БиХ са Републиком Српском и Федерацијом БиХ као ентитетима, а не као државним заједницама. Србија и да хоће да се интегрише са РС у јединствену државу, то је за сада немогуће учинити без конфликта на Балкану. Србија је гарант Дејтонског споразума и опстанка Републике Српске и БиХ као државе.

НАТО агресија на Србију 1999.  године и отимање Косова од Србије од стране западних сила довела је до резултата да је Косово признато као међународни субјект-дражва 2008. године. То је почетак  стварања друге албанске државе на Балкану. Косово је као протекторат САД, НАТО и ЕУ  отворило своје границе према Албанији. На тај начин створени су услови  за афирмацију “Велике Албаније“  као могућег модела интеграције Албанаца на Балкану.

“Велика Албанија“ је реалност. Она не мора да буде организована кроз  територијалну  интеграцију, већ као вид отвореног тржишта, утицаја и на крају могућности да Албанци са Косова и Македоније, као и југа Србје и Црне Горе, узму двојно  држављанство Албаније када постане чланица ЕУ. Тада би Албанци ван матичне државе били у статусу грађана Европске уније. Ширење утицаја званичне Тиране на Балкану синхронизовано је са политиком Албанаца на Косову, уз подршку моћних држава ЕУ и САД.

Паралела између Велике Албаније и Велике Србије коју је направио амбасадор Скот је само “димна завеса“ тихе подршке албанској интеграцији. Истовремено, то није ништа друго него провоцирање званичног Београда, јер се јасно зна да нема Велике Србије, већ се увелико ради на њеном сакаћењу. Уосталом познате су често неодмерене изјаве овог амбасадора и његова нескривена очекивања да се у будућности формира војска Косова.

Геополитички посматрано очигледно је да САД као суперсила у опадању користе албански фактор као свој “кец из рукава“ у циљу сузбијања све јачег Руског утицаја на Балкану. У тако прљавој политичкој игри, Амери могу врло лако да се прерачунају, јер су се Албанци кроз историју показали као нестални “скутољупци“, турски башибозук и као аустро-угарска несигурна монета за поткусуривање великих сила на суровој балканској ветрометини.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: