ПОЛИТИЧКА СЦЕНА СРБИЈЕ: НОВА ВЛАДА И/ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ

FOTO Nova vlada ili novi izboriИзвесно је да ће нова влада са премијером из СНС бити изабрана до краја јуна ове године. Међутим, остаје бојазан да ће нова влада бити орочена на период до шест месеци, тако да би до јесени могли да се припреме нови парламентарни и локални (београдски) избори. Вучић ће почети већ почетком јуна разговоре са потенцијалним кандидатима за новог премијера. Ту се сада води  игра политичких нерава унутар СНС, али и владајуће коалиције,  пре свега СПС-а. Александар Вучић неће дозволити да дође до отпора унутар нове владе, што би се рефлектовало на кочење реформског курса који је својевремено покренуо.

Када јасно буде дефинисан кандидат за премијера, Вучић ће тек онда ићи на сопствену инаугурацију и избор новог мандатара, а читав посао биће завршен до краја јуна. Министар полиције Небојша Стефановић је неко ко највише сарађује са Вучићем. Неоспорно је да је он један од његових највернијих сарадника. Није тајна да Вучић полако и стрпљиво утиче и гради каријеру Стефановића, кога припрема за неке од најзначајнијих функција у земљи.

Потенцијални играч на месту премијера може се тражити и у сфери  финансија и управљања новцем. Ту се отвара могућност за тражење кандидата за премијерску фотељу. Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић  изјављује да није срећна што Влада Србије мора да добије новог премијера. По њеном мишљењу, постоји велико оптерећење за било ког наследника Александра Вучића, јер ће тешко неко други имати толику посвећеност и толико познавање ствари.  Александар Вучић је вешт политички  тактичар и преко својих “гласника” одржава политичку ситуацију под тензијама, али је јасно да ће донети одлуку која ће ићи у правцу равнотеже његове улоге као новог председника Србије, структура у партији и коалцији и новог мандатара.

Интерес СНС је да има свог човека као премијера који би делио одговорност са председником Србије и да не дође до сукоба политичких програма и интереса. СНС је у коалцији са СПС од 2012. године када је Ивица Дачић био први премијер владе до 2014 године. Ипак, СНС очекује да ће због одржавања равнотеже утицаја и моћи СНС у врешењу власти тражити свог члана, а не из других партија за председника владе. Поред тога интерес је да се избором за председника владе Србије из СНС осигура утицај и за изборе у Београду који би молги са превременим изборима да буду одржани или до јесени или почетком 2018 године.  Неколико ствари могло би да иде у прилог овој опцији – чекање Вучића да изабере свог наследника у Немањиној 11, као и стратешки потез власти која би у том случају искористила добар рејтинг и потпуну неспремност опозиције за ванредне изборе.

 

Пише: Томислав Кресовић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: