ПОЛИТИЧКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: БОСНА У РАЉАМА ПОДЗЕМНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

FOTO Bosna u raljama podzemne diplomatijeПоред протекторалног статуса под доминацијом САД, НАТО и ЕУ, Дејтонски мировни споразум донео је и стотине агената заинтересованих служби безбедности које контролишу управљачки естаблишмент у оба БиХ ентитета. Поготово је Федерација БИХ “преплављена“ обавештајцима бар десетак држава.

Из окружења су ангажовани агенти Хрватске, Албаније и Турске, а од моћних служби ту је свеприсутна ЦИА, БНД, МИ6 и Мосад. Присутне су и агентуре Ирана. На територији Републике Српске из суседства присутни су обавештајци Хрватске, Србије, из региона Турске, Албаније  и значајно су заступљени обавештајни канали Мосада, као и руске ФСБ. Све службе безбедности    анализирају  феномене међусобног утицаја, политичко и економско стање у БиХ које се подгрева  уз подршку страних дипломата и локалних политичара.

Стручњак за исламски тероризам Џевад Галијашевић тврди да Турски утицај на Бошњаке вуче одређене историјске корене, али не треба занемарити утицај турских обавештајних служби које контролишу бројне бошњачке политичаре. Ипак у последње  време дошло је и до погоршања  односа на релацији Бакир Изетбеговић и турски председник Реџеп Тајип Ердоган. То не умањује  присуство турских служби безбедности. Бошњаци у БиХ се у великој  мери “индентификују“ са  Турском и председником Ердоганом као својим “заштитником“. Колико год да су бошњачки политичари везани за Турску, они пре свега функционишу по упутствима својих протектора  САД и Немачке.

Безбедносне структуре у Републици Српској бележе појачану активност турских обавештајних служби  што није неубичајено због турских интереса на Балкану. Међутим Турска није “лидер“ у безбедносној контроли БиХ, као што су то ЦИА, БНД и МИ6. Турска и друге исламске државе  делују кроз разне верске и друге НВО и преко експозитура компанија које делују у БиХ. Ипак, све су присутне на терену уз одобрење конкурентских служби САД и Немачке.

Безбедоносни аналитичари тврде да у већим градовима ФБиХ, као што су Сарајево, Тузла, Зеница, изузетно је активна турска обавештајна служба познатија под скраћеницом МИТ. Обавештајни  канали ЦИА су у БиХ од 1991  године. Данас је познато да је ЦИА, уз БНД радила на обликовању ратног сукоба у БиХ, али и више од тога. Да поменемо само несметано регрутовање муџахедина и исламских добровољаца у ратне јединице Алије Изетбеговића.

Акција “Ирангејт“ и слање оружија из Ирана у БиХ ишла је преко Хрватске и тадашњег америчког амбасадора Галбрајта у Загребу. БиХ је пре свега шпијунско “шаховско поље“ разноразних обавештајних служби. Свако игра своју игру и повлачи своје  потезе. БиХ је и даље експеримент  моћних држава које диригују политичарима, а политичари народима. Тако се одржава равнотежа  интереса моћних на штету грађана БиХ. Шпијунажа се зато и зове “подземна дипломатија“.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: