ПОЛИТИКА И СЕКС: ТАЈНЕ ФРОЈДОВОГ КАУЧА

A wax likeness of Austrian founder of thПсихолози кажу да политичка моћ, јавност и много власти има већу либидозну функцију него секс. Политичари свој либидо исказују у освајању трона друштвене и јавне моћи која по правилу  доноси популарност, а онда моћ у разним облицима, почев од материјалног статуса, па све до могућности да се буде у “врху пирамиде“ друштвеног одлучивања.

Они који теже да буду у врху политичке моћи, по правилу своју сексуалност претварају у облик  фетишизма и нарцисоидности која се испољава кроз разне пороке. Политичка моћ, односно власт над народом има у себи еротску димензију. Људи на власти смањују свој природни либидо. Није у питању само сексуална, већ генерално посматрано психичка енергија. Она се одржава као жеља за доминацијом. Тако се реализује “контакт“ вође и народа, односно јавности.

По правилу, харизматичне вође доживљавају неку врсту самозадовољења када себе виде на малим екранима, друштвеним мрежама, интернет порталима или у новинама. Власт и политика постају  “женски лик“, односно еротски симбол који природну еротску енергију претвара у жељу за допадањем, а у циљу освајања јавног мњења.

Истовремено, политичари уживају у женском телу и тзв. “фаталним женама“ да би показали своју моћ, а не снагу и квалитет мушкости  и личности. Позната маскота италијанске политичке сцене и порно дива Ћићолина каже да “политичари користе моћ да искажу своју сексуалност и више уживају у моћи него у сексу“.

Иза завесе светске политичке сцене откривамо да што су политичари успешнији све су обеснији и нервознији, разводе се и напуштају породицу, а у комуникацији са колегама постављају се ауторитативно. Многи од њих трагају за млађим  женама, старлетама и учесницама ријалитија, које се неретко хвале да су за новац спавале са политичарима.

Мали је број утицајних државника који се у јавности појављују са својим супругама. Остаје отворено питање колико је политичар поуздан у вршењу власти када досегне висине моћи и занемари брак и породицу? Истовремено, дискутабилно је колико су политичари поуздани на власти када су под јаким утицајем својих доминантних жена? Таквих примера било је и на српској политичкој сцени и по правилу сви су каријере завршили неславно. Зашто је данас све мање успешних политичара иза којих стоје њихове “успешне жене“, можемо само да нагађамо.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: