ЕВРОПСКА ДОСТИГНУЋА: КАД СУ СРБИ СТВАРАЛИ СВЕТ

FOTO Kad su Srbi stvarali svetЗападни свет, скраћено Запад или Окцидент, израз је који, у зависности од историјског, политичког или неког другог контекста може да има различита значења, али који у најширем смислу означава државе и културе које своју традицију баштине у западној Европи од средњег века, па све до данас. За културна достигнућа западног света користи се израз западна култура или западна цивилизација. Тој цивилизацији Срби су подарили толико тога да би најблаже могли да кажемо да су сви ти напредни запањаци мање-више незахвални.

Славни Руђер Бошковић оснивач је Миланске опсерваторије. У историји ће остати запамћен као творац јединственог закона силе, доказујући да постоји не само привлачење, него и одбијање у наизменичном мењању на малим растојањима међу телима. Сматрао је да је елементарна честица без димензија извор силе, а време и простор је, насупрот Њутну, сматрао релативним, па се с правом може назвати претечом Алберта Ајнштајна.

Када већ помињемо Ајнштајна, не треба крити да је најзаслужнија за његову славну теорију релативности управо једна Српкиња – Милева Марић Ајнштајн. Велики руски физичар Аврам Федорович Јофе сведочио је да је имао прилике да види три најважнија Ајнштајнова чланка, који су били потписани са Ајнштајн – Марити. Презиме Марити заправо је швајцарска верзија презимена Марић, под којим је Милева уписана у Градски регистар Кантона Цирих. Будући очајна што је остала са децом без супруга, Милева је Алберту 1925. године у потресном писму запретила да јој врати оригинале знаменитих научних чланака, иначе ће открити ко је њихов прави аутор. Своју претњу никада није реализовала.

Међу славним Србима којима западни документаристи намерно сакривају српско порекло су и Никола Тесла, Михаило Пупин и Милутин Миланковић. Управо ови великани су заслужни што је западна цивилизација напредовала у правцу који ми данас познајемо. Теслина наизменична струја, затим, повећање домета простирања телефонских струја “Пупиновим калемовима“ и Миланковићев Канон осунчавања Земље представљају врхунске научне домете.

Посебна историјска пикантерија је што је један од најзначајнијих римских папа из 16. века био Србин. Папа Сикст Пети, познат је по томе што је формирао знамениту Ватиканску библиотеку и дао налог архитекти Доменику Фонтани да уради пресвођење куполе базилике Светог Петра. Захваљујући њему по Риму су грађене цркве, палате, улице и фонтане. Обновљен је антички водовод којим је Рим снабдеван водом. Од “вароши“ која је остала иза великог царства, један Србин је учинио да никне “средњовековна метропола“. Папа Сикст Пети је аутентични утемељивач модерне концепције европског града. Надбискуп барски и примат српски Андрија Змајевић у 17. веку и Ватиканска архива сведоче да је Папа Сикст Пети био пореклом Србин. Разлика је само у детаљу – да ли се Сикстов отац у завичају (Бока Которска) презивао Папић или Шашић и да ли је његова породица припадала ширем братству Свилановића.

Крајње је време да Срби, ма где живели “под небеским шаром“, постану свесни величине својих славних предака и да то истичу у свакој прилици. Иако дела поменутих великана умногоме превазилазе националне оквире, не треба дозволити да се историјске чињенице изврћу и да се на један перфидан начин сакрива све што је српско. Историјска наука је ту да сведочи одакле је ко дошао и колико је ко допринео развоју савременог света.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: