ИЗ НАШЕГ УГЛА: БАЛКАНСКИ НАРЦИЗМИ МАЛИХ РАЗЛИКА

 

FOTO Balkanski narcizmi malih razlikaОткако је постала независна држава на Берлинском конгресу (1878. године), Србија је на мети  великих сила које су одлучивале о судбини Европе. Велике силе се одувек старају да Србија не сме да постане јака, организована и да има шири утицај на Балкану, већ да следи инструкције моћних.

Циљ је и да се уклапа у Фројдову дефиницију “нарцизма малих разлика“. То значи да минорне разлике код сличних народа чине основу за њихова међусобна непријатељска осећања. То је, пре свега, подстицано у конфликту Србије и Срба са Хрватском током 20. века или ширег утицаја на Србе кроз културу, језик и политику, поготово оне који живе у БиХ и Црној  Гори. Тако  је Хрватска државна политика одговорна за геноцидност у два светска рата прикривена савезништвом са Аустроугарском монархијом и Трећим Рајхом. Исти образац је примењен и у периоду од 1991. до 1995. године. Као чланица ЕУ и НАТО, Хрватска је проширила свој утицај негативних емоција и на друге државе бивше Југославије.

Под  јаким ватиканским и германским, а касније и англо-америчким притисцима Србија је у периоду од 1991. до 2000. године дефинисана као “реметилачаки фактор“. Због таквог односа Србија и данас трпи одређену штету. Србија је прокужена и стигматизована на начин да сви они  народи који су били уз Србију или су их Срби и Србија ослобађали после Првог светског рата, стварајући Југославију, сада се од ње ограђују или имају агресиван  однос, поготово према српском језику и СПЦ.

То су феномени који се посебно осећају у Црној Гори. Српска спарта се одрекла братске љубави према Србији до те мере да је окренуто све у негацију, све до поништења заједничког етничког корена. Етницитети у БиХ  имају јединствени корен, али су их сукоби Срба, Хрвата и Бошњака, уз подршку страних ментора, поделили, и то на дуже време, уз видну негацију Федерације БиХ према Републици Српској и негативним односима према Србији. Негативни талас “нарцизма малих разлика“ пренет из Хрватске по “домино“ моделу прешао је на већи део БиХ и Црну Гору. Срби се осуђују за хегемонију и геноцидност.

Србија је у балканским ратовима ослободила Kосово и Македонију од Турског ропства и прикључила их Србији, односно Југосалвији.Тај грех Србима никада није опроштен, ни у Македонији, нити на Kосову, иако се Србија трудила да подржи државотворност Македоније и да пружи пуну аутономију Албанаца на Kосову. То није било довољно и после распада Југославије 1991. године када по препоруци моћних држава Македонија и тзв. независно Косово према Србији заузимају оштар курс.

“Великоалбански“ фактор који постоји на Балкану од 1878. године “на таласу“ западне политике и  интереса преко Kосова улази у сукоб са Србијом. Моћне државе запада 2008. године признају  државност Kосова и негирају Резолуцију 1244 СБ УН. Тако се албански фактор окреће  непријатељски према Србији, негирајучи Србију и Србе на Kосову. Македонија је признала Kосово као независну државу. Сад им се такве одлуке враћају као бумеранг, јер Албанци желе да федерализују и Макеоднију. Срби су се духовно и политички борили за стварање свих државних творевина народа јужних Словена, мотивишући их на тај начин да се укључују у шире интеграције.

Већ поменути Фројдов комплекс “нарцизма малих разлика“ постао је изражен кроз ширење  ксенофобије која је најчешће усмерена ка Србима. Захваљујући бруталним грађанским ратовима и агресији НАТО на Србију на Балкану је посејан вирус етничких и верских  разлика. Последице такве политике трајаће знатно дуже него што су биле после оба светска рата. Србији и српском народу остаје да штити своје интересе, културу, језик и да сама не деградира себе.

 

Пише: Томислав Kресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: