ВРЕМЕ (НЕ)КУЛТУРЕ: ГОВОРИ СРПСКИ ДА ТЕ ЦЕО СВЕТ РАЗУМЕ

Vuk Stefanović Karadžić and serbian letersИндентитет народа и државе мери се по очувању сопствене културе, језика, писма, једном речју –националне традиције. Све је више на снази дефицит културолошких вредности, и у квалитету, и “по дубини“ друштва. Губитак националног самопоштовања и самопоуздања у очувању културног индентитета говори да су друштвене вредности деградиране и доведене у питање.

Због тога је у праву национални писац и преводилац Милован Данојлић који у листу “Политика“ пише о “рајетинској елити“, где каже да се у једном делу елите појавила покорност према силницима који покушавају да нам наметну колонијални статус. Данојлић упозорава и на “стокхолмски синдром“ усвајања и оправдања разлога надмоћних непријатеља.

Овде се отварају питања јачине националне елите и друштвених и државних институција да заштите националну културу од колонизације кроз афирмацију националне културе и језика у образовном систему и државној администрацији. Елите власти су прве подложне културолошкој окупацији кроз кварење језика и занемаривање индентитета нације. Овде је реч о “културолошким јањичарима“ који све чине да се појача страни утицај у јавној комуникацији као делу глобалног друштва. Кварење језика, темељно потискивање ћириличног писма, заборав националних величина, неговање културе “новог доба“ која се пласира у “дигиталној галаксији“ доводи до формирања генерација које бришу националну културу из памћења и употребе.

Домаћи културолошки, али и друштвени и политички део елите, на трасираном путу Србије ка ЕУ прихвата свесно фазно поништавање и разарање националних вредности и индентитета, јер се то не уклапа у “директиве“ ЕУ. Тако смо сведоци да су небригом доведе у питање националне институције, попут, “Матице српске“, “Српске књижевне задруге“,  разних фондација и културолошких институција и задужбина као што су “Иво Андрић“ и “Милош Црњански“.

Ученици у школама уче више стране језике него свој матерњи језик. Медији су “загађени“ исквареним језиком, а мало се даје пажња на приватне или државне фондације за подстицање културе, попут, “Карић Фондације“ или подстицање културолошког задужбинарства.

Позната је изрека: “Говори српски да те цео свет разуме“. Очигледно је много неспоразума унуар националне културе и језика што доводи и до деградације укупних друштвених односа у Србији.

Пише:  Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: