ПСИХОЛОШКИ РАТ: БОШЊАЧКО НАМЕТАЊЕ “ЛАЖНЕ ИСТИНЕ“

FOTO Bošnjačko nametanja lažne istineНа страницама интернет портала који махом информише рашке муслимане појавио се текст који обрађује тему век и по од протеривања Муслимана из Србије. Укратко, аутор овог волшебног написа се својски потрудио да саспе “дрвље и камење“ на владавину династије Обреновић не би ли указао на континуитет  “епске жртве“ коју је муслимански живаљ подносио и, ваљда, још увек подноси широм Србије.

После рата деведесетих година прошлог века и Дејтонског споразума, настављен је својеврсни психолошки рат од стране западних сила и блискоисточних деспотија, који у континуитету Бошњакe приказују као највеће жртве балканских конфликата. Вештим медијским и политичким спином размере њиховог страдања постале су главно оружје у блаћењу српског народа до нивоа геноцидности. У те сврхе не преза се ни и од “осавремењивања“ сада већ далеке историје у циљу политичких злоупотреба.

Док психолошки рат тиња, свако тумачење због чега су Бошњаци толико упорни у доказивању свог особеног националног индетитета и засебног језика, доводи у опасност аутора овог написа да и сам буде увучен у вртлог међунационалних зађевица. Због тога ћу мање коментарисати, а више цитирати бошњачке ауторе, који, надам се барем мало расветљавају ову веома сложену тему.

Један од њих је Салих Селимовић, професор и публициста из Сјенице. Познат је, пре свега, по својим истраживањима у областима историје исламизације простора на којем живе Јужни Словени.  Професор Селимовић је својевремено дао интервју за недељник “Печат“ у којем је објаснио ко су и шта су босански муслимани. “Данашњи муслимани, који су са простора бивше СФРЈ, у већини словенског су порекла. То је у науци неспорно, мада има и оних који би ‘хтели’, реч је о босанском и делу рашких муслимана, да су богумилског порекла. Не знају или неће да знају да су богумили само једна хришћанска јерес, може се слободно рећи у православљу, а никако неки посебан богумилски народ. Ако је велики део босанских богумила дошао из Рашке, па они су могли да буду само Срби. Богумилством жели да се докаже нека стара посебност, ‘индивидуалитет’ из којег се временом наводно конституисала бошњачка нација. Покушава да се докаже да постоји неки историјски ‘континуитет’. Ако су српска племена била доминантна у Рашкој, Зети, Босни, Травунији, Захумљу, Неретви, Усори, Соли и створила српске средњовековне државе, што је у историјској науци неспорно, па којег би то онда могли бити порекла домаћи муслимани по доласку Турака Османлија, од којих ће примати ислам“,  казује професор Селимовић.

Веома је занимљиво Селимовићево објашњење да су се после престанка османлијске владавине муслимани нашли “ни на небу, ни на земљи“. “Осећали су несигурност и повлачили су се у себе. Многи нису могли да схвате и прихвате историјску реалност. Велика маса је била и потпуно анационална. Ипак, известан број муслиманских интелектуалаца, трговаца и племства (аге и бегови) знали су за своје хришћанско српско порекло и покренули су питање националног освешћивања муслимана и враћања својим предачким коренима! Са друге стране, било је неразумевања од једног дела српске интелектуалне и политичке елите за тај процес! То је код многих муслимана изазвало револт, па су из нашег пословичног ината хтели бити свако, само не Срби. Такве околности нашим непријатељима су и те како одговарале и у том правцу су они спроводили бескрупулозну и веома ефикасну пропаганду“, наглашава овај историчар из Сјенице и додаје: “Српски национални корпус изгубио је огроман број муслимана чији су корени српски! Слично се догађало и са Србима католицима.

Знаменити књижевник Меша Селимовић за свој бошњачки народ каже: „Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више ни тока, ни ушћа, сувише мален да буде језеро, а сувише велик да га земља упије“.

Из свега наведеног происходи да Муслимани, који се од 1993. изјашњавају као Бошњаци, у Старој Рашкој и у БиХ, нису никада могли бити Турци, Иранци, Саудијци. Огроман је број муслимана који имају српска, односно словенска презимена. Бошњаштво из периода османске и аустроугарске владавине је промовисао освајач и окупатор из својих интереса.

“Ово сада је трећи пут да се наши муслимани опредељују да су Бошњаци. Не оспоравам право да се сваки човек, па тако и муслиман, национално изјасни или не изјасни, како хоће, па и као Бошњак. Друга је ствар синтетичко стварање националног колективитета. Ту се морају поштовати научно утемељене одреднице“, каже Селимовић у свом интервјуу за лист Печат.

Када српски научници у академским дискусијама и јавним дебатама покушавају да бошњачким верским вођама укажу на ове чињенице, често добијају одговор “оставите нас на миру“, а професора Салиха Селимовића, књижевника Мешу Селимовића или Емира Кустурицу сматрају антибоснитима и издајницима свога рода.

Затуцани поборници Бошњаштва уместо изношења историјских чињеница, својим изјавама исказују само емотивну несређеност која се преноси са колена на колена народа који је очигледно заробљен у свопственој историјској недоречености.

Тако реису-л-улема емеритус др Мустафа Церић у емисији “Црвена линија“ ТВ Н1 поручује свом саговорнику професору политикологије религије Мирољубу Јевтићу: “Оставите ви Босну на миру и оставите наш босански језик да га ми зовемо онако како хоћемо. Ми нисмо иста етничка група и ми не говоримо истим језиком. Језик није само средство комуникације, језик је свет у којем ви живите у својим митоманијама и у којем ја живим у реалном свету моје Босне. То је разлика у језику. Језик је и свест, култура и цивилизација, језик је између осталог и вера. Без језика ми нисмо људска бића. Мене одређује мој језик који ви хоћете да убијете својим небулозама које причате да не постоји бошњачки језик“.

Постоји емоција коју сви познајемо, али јој нисмо одредили име – радосно ишчекивање могућности да осећамо презир. Рекли бисмо да су босански муслимани током свог историјског трајања ову туробну емоцију у односу на своје комшије Србе довели до савршенства.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: