БАЛКАН И ЕУ: ПРИНСТОНСКЕ ПОРУКЕ КОМЕСАРА ЈОХАНЕСА ХАНА

FOTO Pristonske poruke komesara Johanesa HanaЕвропски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан на свом предавању на Универзитету у Принстону упозорио је да уколико би се Европска унија поколебала у својој посвећености Балкану, неко други би могао да се “ангажује“ у том региону.

“Као што знамо, политика се гнуша вакума. Ако се поколебамо у својој посвећености Балкану, неко други би могао да се ангажује, и тај неко већ покушава“, каже Хан.

На које то “друге“ мисли комесар Хан?

Јоханес Хан каже да већина Срба и даље верује да је Русија највећи инвеститор у њиховој земљи, док је само Аустрија уложила четири пута више од Русије. Дакле, Хан нам индиректно поручује да је потребно извршити путем “меке моћи“ притисак на Србију да се покаже ко је стварни инвеститор на Балкану и Србији. По њему, “меку моћ“ треба пласирати путем финансија, културе и медија. Очигледно је да ЕУ на Балкану више делује путем “директива“, у форми обавеза и притисака, а мање као организовани систем европских вредности.

Нема сумње да ЕУ страхује од продора Русије на Балкан, али је то не спречава да и даље врши пресију своје политике на кандидате. Брисел нема јасну, већ парцијалну политику на Балкану. Прво, нема принципијелни однос у приступању чланству, где су неке државе на Балкану олако прошле процедуру пријема, попут Хрватске, Бугарске, Румуније, које су имале доста пропуста, али су из геополитичких разлога релативно лако постале чланице ЕУ. Са  друге старне, ЕУ врши ригорозно тестирање Србије за чланство, уз велики притисак око Косова, што одговара неким балканским државама да “атакују“ на Србију, пре свега Албанији, али и Хрватској.

Србија се  преко неких чланица ЕУ успорава ка чланству и због својих обавеза према Републици Српској и Дејтонском мировном споразуму. Притисак ЕУ показује и према званичном Скопљу због значајног утицаја политике Тиране да се уз помоћ “Тиранске платформе“ створе услови за   државотворност Албанаца у Македонији.

Све ово говори да на Балкану нема јединствене политике коју диктира Брисел, већ је на делу испуњавање регионалних интереса чланица ЕУ, пре свега Немачке, али и политике САД и НАТО која је често у супротности са интересима ЕУ на југоистоку Европе. Комесар Хан у ставу да неко други може да делује на Балкану уместо ЕУ, пре свега мисли на руске и америчке интересе, али и на умешаност исламског фактора преко Турске.

 

Пише: Томислав  Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: