ИЗ НАШЕГ УГЛА: МОРАЛНО И НАЦИОНАЛНО ВАСПИТАЊЕ

FOTO Moralno i nacionalno vaspitanjeСрбија је постала део глобалног света, где се све више губе облици историјског и моралног карактера нације и друштва. Нове генерације су све мање колективним и друштвеним везама усмерене према вредностима српког народа као старог дела европске хришћанске цивилизације. Србији je више него потребан морални препород, национално васпитање и подизање наталитета.

Потребно је да породица, школа и друштвене организације негују темељне вредности националног постојања, историјског памћења и потребе јасног дефинисања позиције Србије и српског народа у заједници балканских и европских народа. Чување кроз неговање и памћење сопствене историје, значајних личности, културе, језика и писма одржава “у седлу“ српски народ, који се на тај начин одупире глобалној друштвеној сегрегацији.

Потребно је држати на дистанци културе и народе који “потапају“ или асимилују мале државе и народе са њиховим националним индентитетом. Национално васпитање је одржавање у вертикали свог етничког и историјско-културног корена, који се све више губи пред новим правилима игре уласка или припреме за ЕУ. Ако Србија крене ка ЕУ без сопственог индентитета и вредности, без своје историје и памћења, реално је очекивати поништење или брисање Србије и српског народа као европског историјског народа.

Морално васпитање српске нације и грађана Србије треба да буде у духу толерантне хришћанске или мултирелигиозне заједнице, уз подстицање духовних и здраво религијских темеља који су очували српски народ кроз векове. За морално васпитање народа потребно је одржање духовне традиције кроз светосавље, народне и породичне обичаје саборног карактера и спашавање породице и појединаца од деструктивности религија новог доба, разних секти, манипулација и промене свести и понашања који долазе преко глобалних мрежа и употребе психоаткивних супстанци.

Поштовање, а не разарање, породице, брака, неговање културе живота и етичког односа према полној и родној равноправности која подразумева јасну дефинисаност односа мушкарца и жене, уважавајући друге облике полне равноправности, али не и слепо веровање и прихватање правила која долазе из ЕУ, а која поништавају или деградирају моралне и националне ставове полним и истополним односима.

Народ и држава се јачају и умножавају на етичким и равноправним вредностима оба пола, а не у омасовљењу свести о истополним везама и браковима. На таквим постулатима одумире нација и долази до деградације вредности породице, родитељства и значаја државе у целини. Психологију промене свести истополних заједница могу себи да “приуште“ демографски веће нације и оне којима не прети биолошки нестанак.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: