ИЗ НАШЕГ УГЛА: ПОЛИТИЧКА ВОЉА НАША НАСУШНА

FOTO Politička volja naša nasušnaВласт и опозиција у Србији налазе се у специфичном односу. Док власт славодобитно указује на изборну вољу грађана, опозиција разбијена у непрепознатљиве делове политичког деловања, сакривена иза бунтовних студената, професионалних штрајкача и разноразних незадовољника, сада покушава да се избори за “демократске слободе“.

Док власт говори да су студентски протести “празник демократије“, опозиција узвраћа да не постоји “политичка воља“ да се испуне захтеви демонстраната. Шта је то политичка воља? Ово је појам којим би требала да се бави академска јавност и стручњаци за политичку филозофију, а не медији и политичари.

Да би уопште било могуће дефинисати политичку вољу потребно је разложити све оно што овај феномен садржи. Хоризонт политичке заједнице чине питања од заједничког интереса који на крају у парламентарној демократији нормира законодавна власт. Дакле, потребно је да постоји заједничко разумевање проблематике, да су сви актери максимално предани у решавању проблема и, пре свега, сагласни око проналажења сврсисходне политичке мере.

Међутим, остаје отворено питање ко су све актери у креирању политичке воље? Да ли су то чланови владе, функционери владајућих партија, утицајни појединци и организације из тзв. невладиног сектора или су то, можда, лобистичке групе, представници економских и културних елита, верске вође и тајкуни, при чему су именовани функционери само спроводиоци већ донетих одлука. Наивно би било мислити да су то студенти, пензионери и други незадовољни грађани.

У конкретном случају, власт тврди да су протесте “Против диктатуре“ перфидно организовале опозиционе партије, а да су средства за спровођење протеста обезбедили мешетари, попут Сороша и тик-танк агенција, који урушавају демократска друштва широм света. Са друге стране, опозиција је становишта да је протесте изнедрило грађанство, а да иницијалну капислу представља незадовољтво животним стандардом које је покренуто уз помоћ друштвених мрежа.

Већ можете уочити да и власт и опозиција имају довољно аргумената за формирање свог става о постојању политичке воље, иако је свима јасно да ње нема ни у траговима, што је за све оне који се баве политичком филозофијом довољан разлог да нашироко распредају о овом феномену. У сваком случају, ситуација на терену је и даље неизвесна. За очекивати је да ће демонстранти радикализовати своје протесте. Једно је сигурно – политичка воља је најпотребнија оног тренутка када се препознаје њен недостатак.

 

Пише: Прдраг Прокопљевић

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: