ГЕОПОЛИТИКА: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА МИТ КОЈИ ЖИВИ

FOTO Velika Albanija mit koji živiПремијер Албаније Еди Рама управо доживљава дубоку кризу своје власти. Наиме, прети му оштра акција опозиције са захтевом да буде смењен због тешке социјалне ситуације у Албанији, као и због високе корупције и многобројних слабости његове владе.

Кад год албанским властима нешто зашкрипи, из нафталина се извлачи питање Косова и “велике Албаније“.  Истини за вољу, Еди Рама не говори само у своје име ради опстанка на власти. Његове речи су и део јаког албанског лобија у Европи и САД усмереног на федерализацију Македоније, која би уз Косово требала да створи “меку“ албанску супер државу, тзв. “велику Албанију“ по узору на еврорегионе. Оно што мора бити јасно је да су са признањем Косова од стране већине држава ЕУ и САД, као и заштите које има Косово у НАТО, створени услови за афирмацију “велике Албаније“. Тај концепт “у сенци“ гурају поједини политички кругови у ЕУ, пре свега у Немачкој, али и САД.

Да би појачао своју великоалбанску политику на Балкану и себе представио као албанског вођу од регионалног значаја Еди Рама за провокативни амерички лист “Политико“  износи свој став да  уколико ЕУ не буде заинтересована за земље западног Балкана, не може да се искључи уједињење његове земље и Косова. По Еди Рами, “неки“ албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом.То пре свега желе Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Али Ахмети. На ову концепцију нису “имуни“ ни други политички лидери Албанаца на Косову, Македонији и Албанији жељни афирмације и популизма.

Еди Рама посредно упућује претње ЕУ могућим балканским конфликтом уколико Албанија и Косово не постану чланови или кандидати за ЕУ. Како каже: “Ствари могу да постану истински лоше ако европска перспектива избледи“. Стварањем “малог савеза“, односно Уније Косова и Албаније, уз федерализовану Македонију доказ је да “Тиранска платформа“ ипак постоји и да представља међукорак ка стварању велике Албаније.

Без обзира на све оштре реакције које долазе од стране званичног Београда, основно питање је какав ће курс заузети ЕУ, САД и НАТО према овако отвореним претећим политичким порукама. Запад још увек није дао јасну поруку која би се супротставила Раминој политичкој изјави. Изгледа да је платформа “велике Албаније“ условљена исходом међународних процеса и односа снага моћних држава у Европи. Због тога НАТО даје млаке изјаве „забринутости због најновијег погоршања безбедносних прилика“ на Западном Балкану.

Овога пута снажно охрабривање вођа у региону од стране НАТО-а, да буду “на висини својих одговорности и наставе путем дијалога и помирења“ није довољно сврсисходна порука. Уколико процене да не могу да искористе све повољности које пружа чланство у ЕУ, нема сумње да ће Албанци на све начине радити на томе да “милом или силом“ реализују свој давнашњи сан о “великој Албанији“.

Не треба заборавити да је политичко крило терористичке “Албанске националне армије“, “Фронт за национално уједињење Албанаца“ (ФНУА) крајем октобра 2005. године у извештају “Департмана за дипломатију“ упозорило светску јавност да “територија Косова, поред актуелне територије која је под протекторатом ОУН обухвата и друге територије које су колонизовали Срби  и други народи, а то су: источно Косово, које обухвата Прешево, Бујановац, Медвеђу и Топлицу и вардарска долина у Македонији“. Њихов јединствен став је да су “све те набројане територије одвајкада националне територије Албанаца и представљају покрајину Републике Албаније која се назива Косово“.

Концепт “велике Албаније“ је увелико у току. Ко то није видео у великој је заблуди. Због тога званични Београд треба да искористи све дипломатске капацитете како би могао да издвејствује најповољнији положај у јасно дефинисаној ситуацији на геополитичкој “шаховској табли“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: