РЕГИОНАЛНО ТРЖИШТЕ: КОСОВСКИ КАМИЧАК У БАЛКАНСКОЈ ЦИПЕЛИ

FOTO Kosovski kamičak u balkanskoj cipeliНеколеко месеци уназад, а нарочито од успешно одржаног сарајевског Самита лидера региона, иницијатива премијера Србије Александра Вучића у вези са стварањем заједничког регионалног тржишта једна је од запаженијих тема на Балкану. Овај пројекат би требао да задовољи интересе 20 милиона људи, односно обухватао би Србију, Црну Гору, Македонију, Албанију, Босну и Херцеговину.

На ову тему, а поготово у вези са успостављањем царинске уније на простору тзв. западног Балкана, већ дуже време се воде интензивни разговори међу званичницима држава у региону. У тим разговорима посебно се разматрају питања усклађивања правила у току размене роба и услуга у циљу задовољења интереса свих учесника, али и реализације инфраструктурних и енергетских пројеката, како би потенцијални инвеститори имали што мање посла са бирократијом.

“Ми можемо да будемо главна машина развоја ЕУ. Овде ће бити далеко већи раст од ЕУ. То не значи да смо богатији, али ако имате толики раст, онда нико не може то да игнорише“, каже Вучић, и износи своје уверење да су на Балкану људи увелико сити свађа, расправа, погледа у прошлост и да све више и чешће размишљају шта можемо да направимо.

Да ли је баш тако? Са политичког становишта, уколико би већина балканских земаља прихватила овај предлог, премијер, а ускоро и нови председник Србије Александар Вучић би самим тим постао више од онога како га називају новинари – “регионаони лидер“, постао би “лидер региона“. Овакав развој ситуације се посебно не допада представницима самопроглашене државе Косово.

“Предлог Београда за успостављање заједничког регионалног тржишта је антиевропски, а његов је циљ да се успостави доминација регионалним тржиштем и прошири руски утицај на Балкану“, тврди министар спољних послова Косова Енвер Хоџај.  У истом стилу, на друштвеним мрежама коментарисао је и премијер Косова Иса Мустафа. “Размотрили смо све аспекте и економске аргументе, као и политичке интеграције повезане с овом иницијативом, те се сложили да такво тржиште није од интереса за Косово и да би ту идеју требало одбацити“, поручује Мустафа. Косовски званичници, дакле, сматрају да је Вучићев предлог пропагирање “неојугославизма“, те да треба следити искључиво евроатлантски пут.

Очигледно је да стварање заједничког регионалног тржишта неће ићи сасвим лако. У спровођењу амбициозних економских и политичких планова увек се нађе “камичак у ципели“ или неко ко “од дрвећа не види шуму“. Изгледа да је узалуд комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан подржао ову идеју речима да је балканском региону од велике користи стварање јединственог простора за економски развој, којим би се укинуле трговинске баријере и побољшали изгледи ових земаља да се на крају придруже ЕУ.

Испољавајући по ко зна који пут менталитет турског башибозука, Мустафа и дружина су показали да без туторства неке велике силе нису у стању да ни педаљ унапреде оно што су већ на међународном плану издејствовали за свој народ. И када је већ свима јасно колико је хладна Трампова администрација према “балканским љубитељима“ лика и дела породице Клинтон, они се као дављеници држе за сламку спаса коју препознају у хетерогеној скупини НАТО земаља. Очигледно је да данас евроатлантисти нису у стању да намире ни основне трошкове, како би несметано функционисао овај ретроградни војни савез, а не да се још и баве заштитом економских интереса балканске вештачке творевине зване независно Косово.

У сваком случају, остаје нада да ће друге балканске земље препознати свој интерес у реализацији овог перспективног регионалног пројекта. Ускоро ће нам свима бити јасно да ли је у питању још једна утопија скицирана на обрисима бивше СФРЈ или је реч о перспективи која своје темељне вредности баштини на постулитима ЕУ.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: