ПОГЛЕД У РЕТРОВИЗОР: ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ЕЛИТА И ИЗБОРИ У СРБИЈИ

 

FOTO Intelektualci, elita i izbori u SrbijiНема парламентарних или председничких избора без учешћа интелектуалне и пословне елите, односно највиђенијег дела друштва који чини одраз друштвене јавности, утицаја и моћи. Када је реч о утицају говоримо о елити моћи, а када је реч о власти говоримо о елити власти, односно олигархији која за своју политику тражи подршку “друштвеног крема“, џет-сета или личности од угледа.

На политичкој сцени Србије највише интелектуалне и друштвене елите “потрошила“ је власт Слободана Милошевића, као и долазак на власт ДОС-а у јесен 2000. године, пре свега преко ДС. Ове две партије су од 1990. до 2012. године имале највећи “резервоар“ јавних личности које су подржавале, агитовале или промовисале политике водећих лидера и партија.

Када је реч о интелектуалној елити у Србији, можемо запазити да није довољно заступљена на јавној сцени, односно да се највећи број интелектуалаца налази иза “кулиса“ без ширег друштвеног утицаја. Ако претпоставимо да у Србији има око 18 хиљада научних истраживача, више стотина писаца и уметника, долазимо до тога да се у јавности појављује увек исти број етаблираних интелектуалаца, што максимално представља шест одсто интелектуалног капацитета у Србији.

Познати политички социолог Рајт Милс говори о присуству политичких и партијских интелектуалаца. Под појомом “политички интелектуалац“ подразумевају се оне јавне личности које подржавају страначку делатност, а део су јавног живота, пре свега познати писци, новинари и други припадници тзв. џет-сета.

Србија има и своју пословну елиту која се није много мешала у изборне кампање, иако сваки избори имају и своје економске моћнике, финансијере или спонзоре партија и политичких вођа. Србија је током 25 година разорила своју друштвену елиту и срозала интелектулаце и средњи слој, тако да се у политичке камапање са различитим странакма и лидерима повезује око хиљаду личности, а доминантну улогу има мање од њих стотину, који представљају “перјанице“ на свим парламентарним и председничким изборима.

На жалост, највећи део креативне и пословне елите и интелигенције је пасиван или бојкотује политичке процесе или је дубоко пасиван. Интелектуалци дају шлаг на политичку торту, али често знају да промене тимове и дресове из личних или тренутних околности.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ПОГЛЕД У РЕТРОВИЗОР: ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ЕЛИТА И ИЗБОРИ У СРБИЈИ”

  1. mirko says :

    Тешко ми је поверовати да је ико одиста помислио да се коалицији ,у којој је ПСС- БК ,супроставила елита било која и у било чему. И да су ови избори уопште били надметање елита. Људи су превидели чињеницу да су противници победничкој коалицији били неки непознати или већ компровитовани људи, или они који би евентуално могли да се надају неком успеху на локалу. Очекивао сам да у блогу који носи назив „Богољуб“ прочитам нешто о феномену Богољуба, који је мало иступао, али увек на отвореном и пред неупореди више од опозиционих председничких кандидата.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: