ДИЛЕМА ВЛАСТИ: НОВА ВЛАДА ИЛИ ПРЕВРЕМЕНИ ИЗБОРИ?

FOTO Nova vlada ili prevremeni izboriСрбија је добила новог председника, али је на ивици већих политичких и социјалних ризика. Сваким даном су све већи протести грађана, пре свега младих људи, који су се организовали уз помоћ друштвених мрежа, уз подршку опозиције која сада из сенке покушава да испослује превремене парламентарне изборе.

Владајућа већина би могла да после 31. маја успостави техничку владу, а онда нови председник Србије Александар Вучић да предложи мандатара, који би могао до лета да формира владу. Уколико се то не догоди, једина опција је да дође до распуштања парламента и да се иде на превремене парламентарне изборе.

Сада тињају протести за које се не зна да ли могу да поприме неконтролисане облике социјалних немира. То може да буде “окидач“ да нови председник Србије пре него што положи заклетву донесе одлуку да се привремено формира техничка влада на челу са Ивицом Дачићем, као најискуснијим у садашњој влади и бившим премијером, а да се онда, до почетка јесени распишу превремени парламентарни избори.

Реално је очекивати да ће се током пролећа, најкасније до почетка лета проширити протести грађана и политичких партија, који ће тражити превремене изборе као решење за стабилизацију ситуације у Србији. Глобална регионална политичка и безбедносна ситуација на Балкану је веома трусна. Посебна опасност долази од већег мигрантског таласа, који несумњиво усложњава тренутна конфронтација између САД и Руске Федерације.

Очигледно је да поједини политички актери опозиционе сцене сада желе да одличан резултат Александра Вучића на изборима сада прикажу као “Пирову победу“, а све са циљем да се дестабилизује владајућа коалиција. Опозиција у Србији је уситњена и подељена, али ширење грађанског бунта може довести до хомогенизације супродстављених странака и политичких вођа, који би поучени лошим изборним резултатом могли да се уједине.

На тај начин би Александар Вучић као председник Србије био у доста сложеној ситуацији око начина формирања нове владе или евентуалних превремених парламентарних избора. Нема сумње да Александар Вучић ужива поверење канцеларке Ангеле Меркел и политичког естаблишмента других држава ЕУ. Међутим, евидентно је да се обликује политичка енергија која Вучића види као ауторитарну политичку личност, што неминовно води до стварања нових облика политичког отпора.

Тињајући протести у Србији стварају простор за радикалнији политички конфликт. Јасно је да од политичке зрелости Александра Вучића, пре свега као лидера СНС, садашњег премијера и будућег председника државе зависи у ком правцу ће ићи Србија. Остаје отворено питање да ли ће доћи до формирања нове владе или нас очекују превремени избори?

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: