ГЕОПОЛИТИКА: ГДЕ СЕ НАЛАЗИ “ПУПАК ЕВРОПСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ“?

FOTO Gde se nalazi pupak evropske bezbednostiЕвропска унија је у озбиљној кризи индентитета, унутрашњег јединства, интереса и начина финансирања европске безбедности у оквиру НАТO. ЕУ је са “Брегзитом“ отворила пут великих промена, растакања и реформи које урушавају досадашњу полтику ЕУ.

Са друге стране, САД желе нови приступ у односима са ЕУ, пре свега очекују веће финансијско учешће свих европских чланица НАТО. Иступање Велике Британије из ЕУ отвара и друге политичке, али и безбедносне интересе званичног Лондона. ЕУ је под притиском САД наметнула санкције Руској Федерацији, али се нашла и у директном политичком конфликту са Турском, иначе респектабилном војно-политичком силом и кључним НАТО играчем на јужном крилу. Заоштравање односа ЕУ са Великом Британијом и Турском, готово целу Европу чини веома рањивом. Тако се терет стабилности ЕУ и Европе пребацује на осовину Берлин – Париз .

ЕУ нема своју безбедносну политику. Све се своди на доктрину НАТО и САД. Кризне зоне за ЕУ пре свега су Медитеран због миграната и Балкан као “буре барута“. Поред тога, све је нестабилнија ситуација и на територијама земаља чланица ЕУ због непрестаних варница које избијају на релацији староседеоци – новопридошли муслимани. Ако ту рачунамо и “тињајућу кризу“ у Украјини и нови “Хладни рат“, безбедност Европе је више него упитна.

По оцени председника Европске комисије Жан Клод Јункера, заоштравање односа са САД отвара ширу кризу на Балкану која би могла да се активра у ратно жариште. Он сматра да би  нејединство у ЕУ и спор са САД могао да остави простор за отворене конфликте у Босни и Херцеговини, Македонији и Албанији. Јункер сматра да Трампова администрација не треба да охрабрује друге земље да следе “Брегзит“,  јер се тако слаби Европа у целини. Очигледно је криза ЕУ повезана са Балканом као “пупком европске безбедности“.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: