ГЕОПОЛИТИКА: ТУРСКА И РУСИЈА СВЕ ПРИСУТНИЈЕ НА БАЛКАНУ

FOTO Turska i Rusija sve prisutnije na BalkanuБалкан je традиционално турско тржиште, уз конкурентну економију ЕУ, пре свега, Немачке, Италије и Руске Федерације. Глобално посматрано, Турска жели да буде један од “лидера“ на Балкану.

Турска себе види као значајног регионалног инвеститора, пре свега, у сфери инфраструктуре, грађевинарства, пољопривреде, трговине и туризма. Свој утицај Турска је усмерила према БиХ, Косову, Санџаку, Македонији, Албанији, али и Бугарској и Грчкој. Основни циљ овакве спољне политике је проширење економске дипломатије у целом региону Западног Балкана.

Подаци говоре да је у 2016. години порастао извоз из Србије и БиХ у Турску. БиХ је у Турску извезла робе у вредности од 650 милиона марака, док је 2015. године тај износ био пола милијарде марака. Србија је у прошлој години извезла робе у вредности од 900 милиона долара, а 2015. између 700 милиона и 800 милиона долара. Поред тога, Турска се укључује и у повезивање тржишта Србије и Албаније.

Турска агенција за сарадњу и координацију је у протеклих 20 година реализовала више од 800 пројеката у БиХ, од којих су многи у РС. Дакле, званична Анкара се труди да постане кључни фактор на Балкану. То показује и број јаких компанија у области грађевинарства, нарочито у изградњи аутопутева. Тако америчко-турска фирма “Енка-Бехтел“ гради путеве по Балкану, пре свега, у Албанији, на Косову и ради на повезивању саобраћајних коридора Е-10 и Е-8.

Русија ће подржати економски утицај Турске на Балкану, посебно због стратешких енергетских интереса (гасни ток), уз помоћ којег ће ученити да јој Турска постане стратешки партнер како би заједно експлоатисали балканско, али и европско тржиште. Уосталом, то је већ дефинисано у међувладином споразуму између Русије и Турске. У документу се наводи да пре него што крајем 2019. године буде пуштена у експлоатацију морска деоница “Турског тока“ треба да буду унете измене у уговоре о испоруци гаса из Русије у Турску преко територије Бугарске.

Председник Русије Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган током сусрета у Москви, 10. марта, размотрили су могућност испоруке Анкари система противваздушне и противракетне одбране С-400. Евидентно је да Русија жели преко Турске да има јачи утицај на Балкану, и обрнуто, да буду конкурентне ЕУ и утицају САД.

Зато ће Русија и Турска радити на подели својих интереса на Балкану. Турци ће јачати свој утицај међу муслиманским становништвом, а Руси међу православцима. Актуелни геополитички процеси би требали да упале “црвено светло“ у Европској Унији.

Политички аналитичари су већ констатовали да би наивно било да ЕУ свој утицај на Балкану гради само имплементирајући приврженост евроинтеграцијама или убацујући незнатне количине новца. Крајње је време да ЕУ схвати да Балкан мора да им постане геополитички приоритет. Будући да је америчка администрација изгубила интерес за Балкан, Брисел никако не би смео (пре)дуго да чека. Уколико ЕУ буде одуговлачила, убрзо ће се суочити са чињеницом да су се поједине источне велесиле стационирале на Балкану и, самим тим, на дуже време трасирале своје интересне зоне.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: