ГЕОПОЛИТИКА: РУСКИ УЖАРЕНИ “ГВОЗДЕНИ ЛУК“

FOTO Ruski užareni gvozdeni lukГотово је немогуће описати сажето, у свега неколико пасуса, глобални “(гео)политички колоплет“. Ипак, покушаћемо да скицирамо шта се то догађа на геополитичкој карти света са посебним акцентом на опкољавање Русије од стране НАТО-а и све већег присуства руског утицаја у Србији.

Није згорег да се подсетимо мудрих Макиндерових речи упућених светским лидерима који су 1919. године преговарали у Версају. “Онај ко влада источном Европом, управља Средишњом земљом. Ко влада Средишњом земљом, управља Светским острвом, а ко влада Светским острвом влада светом“, дословно гласи порука оксфордског ђака, британског географа и политичара  Халфорда Макиндера.

Под Средишњом земљом (Heartland), наравно, подразумева се територија Русије, а под Светским острвом Евроазија. Ако бисмо осавременили ово промишљање мудрог политичара и географа дошли бисмо до кључног геополитичког циља Северноатлантске алијансе. У пракси то изгледа овако: НАТО тренутно опкољава руску границу са више од 7000 војника скупљених са “коца и конопца“. У Естонији се налази британски батаљон, уз подршку данских и француских трупа и четири немачка борбена авиона “тајфун“. У Летонији се налази до зуба наоружано 1200 војника. Основицу чини канадски батаљон, а помоћ му пружају војници из Италије, Пољске, Шпаније, Словеније и Албаније. Недалеко од руске границе у Литванији стационирани су војници из Хрватске, Холандије, Норвешке, Белгије, Луксембурга, а главницу војника чини немачки батаљон. Пољска је преплављена америчким трупама које вуку за собом тешко наоружање. Американци се рапоређују и у Румунији и Бугарској.

Гомилање трупа Северноатлантске алијансе на границама Руске Федерације подсећа на епско-фантастичну сагу “Господари прстена“ у којој многобројне хорде безумних ратника под контролом мрачних сила покушавају да потамане све пред собом.

У тако изразито непријатељском окружењу, где увелико у медијасфери тиња нови Хладни рат између Запада и Истока, Русија покушава да пружи реципрочан одговор. Из визуре бившег шефа италијанских оружаних снага адмирала Луиђи Бинели Мантелија, главни циљ руског председника Владимира Путина је да Русија претекне САД у улози глобалне силе и израсте у лидера међународног поретка. Веома важна полуга у остварењу тог плана је јачање стратешког присуства на Арктику, који су САД запоставиле, затим на Балтику, Црном мору и Медитерану. По Мантелију ствара се “гвоздени лук“, који подсећа на обнављање совјетске војне моћи.

Да је Мантели најближи опису реалог одговора у вези са НАТО надирањем на исток, доказ је руска интервенција у Сирији, повратак Руса на “велика врата“ у Либију, анектирање Крима, договор са Кином о заједничкој бази у Џибутију, јачање веза са Египтом, освајање Арктика и сваковрсна помоћ Србији, као кључном играчу на Балкану.

Српски премијер је презадовољан што је председник Руске Федерације лично одобрио све из домена војно-техничке сарадње, што је раније договорено са руским надлежним званичницима, а односи се на испоруку Србији 30 руских оклопних возила, 30 тенкова Т32 и шест “мигова 29“. И то није све… Србији ће бити на располагању и ефикасни руски ракетни систем С-300. Без обзира на то што се још увек у јавности не износе информације о евентуалном формирању руских база у Србији, Путин је овим зашао НАТО-у иза леђа и уперио тешко оружје у “меки трбух“ Европе.

Иако Влада Србије инсистира на недвосмисленом ставу да је непоколебљива у чувању принципа војне неутралности,  “корак даље“ западне силе препознају Србе који живе широм Балкана као “мале Русе“, а Србију као јединог руског савезника у Европи. Будући да је политика вештина могућег, а у геополитици није баш све онако као што изгледа на први поглед, тзв. “вршљање“ Руса по балканским земљама не треба посматрати само као борбу за остварење геоекономских интереса једне светске велесиле, већ као подражавање емотивног набоја који имају грађани већине балканских земаља према словенофилству, без обзира какву политику тренутно воде њихове марионетске владе.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: