КАРИЋЕВ “ЊУ ДИЛ“: ГРАЂЕВИНАРСТВО ЗАЧИЊЕНО ОПТИМИЗМОМ

FOTO Građevinarstvo začinjeno optimizmomЛидер ПСС БК и бизнисмен Богољуб Карић постао је један од водећих неимара у Русији и Белорусији. Модел градње милиона квадрата стамбених и пословних објеката сада жели да пренесе и у Србију. Један од развојних програма је пројекат “Тесла град“, који уз “Београд на води“, српску престоницу треба да уведе у ред престижних европских градова.

“Зову ме људи и питају да ли сам свестан шта причам кад кажем да ћу широм Србије изградити три милиона квадрата стамбеног и пословног простора и тиме изазвати економску револуцију у земљи“, пише Богољуб Карић у својој колумни у дневном листу “Курир“.

Карић преко станоградње и обнове српског грађевинарства може бити пионир српског “Њу дила“ великих радова, као што је био својевремено пионир мобилне телефоније и интернета. Под српским “Њу дилом“ подразумевамо активирање великог броја инжењера свих струка, ангажовање техничких факултета, али и домаћих компанија које би се укључиле у изградњу отаџбине.

“Сад је куцнуо час да подигнемо на ноге читаву грађевинску оперативу, да запослимо архитекте, грађевинске стручњаке, да факултети ишколују студенте који ће се укључити у моју економску револуцију“, пише Карић.

Економски патриотизам Богољуба Карића је укључивање средњих и малих предузећа, државних и приватних компанија у систем опште запослености и афирмисања модела “дуалног образовања“ у наредних пет до десет година. Пројекат Богољуба Карића је остварив само уколико добије подршку власти.

Због тога је ПСС БК подржао економски програм лидера СНС, премијера и кандидата за председника Србије Александра Вучића. Карић у договору са Владом Србије и послодавцима може да покрене више од 50 хиљада људи и укључи их у процес реиндустријализације Србије. Не треба заборавити да је грађевинарство увек било увезано са низом индустријских грана.

Уколко се прихвати Богољубов програм, Србија би у догледно време повратила углед који је имала пре више од 25 година на тржишту грађевинарства у региону.Тај примат данас на Балкану држи Турска. Карићев програм социјалних станова није “бајка“. Он већ постоји у Европи. Због тога Богољуб Карић пише: “Да сваки грађанин Србије добије кров над главом по приступачним ценама. Да се створи мрежа малих и средњих предузећа коопераната који ће се укључити у моју револуцију“! Незапосленост је општа болест читаве Европе и Балкана, а управо стратегија “Њу дила“ битније утиче на смањење стопе незапослености.

Отац савременог менаџмента др Питер Дракер својевремено је рекао да међу бизнисменима има различитих типова личности. Док су једни ексцентрици, други су конформисти. Једни су одвећ забринути, а други опуштени; неки често пију, а други су апстиненти; неки имају величанствени шарм и топлину, а неки су “ледене штуке“. Процењује се да три до пет одсто људи у свету, без обзира на њихово образовање, поседује таленат за предузетништво. Нема сумње да Богољуб Карић припада тој “мањини срећника“. По природи оптимиста, са специфичним имиџом непораженог борца, Богољуб Карић у свом окружењу увек тражи нешто позитивно, а инертна средина у њему ствара изазов и провоцира га да треба искористити шансу и показати јавности да уз мало воље све може бити много, много боље.

Због тога Карић  са толиким жаром покушава да понуди модел који би  у наредних пет година оживео српско грађевинарство и учинио га конкурентним у региону. “Не требају нам више ни црвене, ни обојене револуције. Србија тражи економску револуцију“, апелује Карић.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: