СТОП КАТАСТРОФИЧАРИМА: МАТ У ТРИ ПОТЕЗА

FOTO Mat u tri potezaПочев од првих верских списа, па све до данас под утицајем смо катастрофичара. Медији нас непрекидно засипају “црним вестима“. Готово да нема сегмента људског друштво да се не потенцира опште црнило.

 Друштво је запарложено корупцијом, бела куга нам разара нацију, свештеници нам проповедају скори долазак непоменика и Судњи дан, астрономи нас плаше каменчинама из свемира које јуришају ка нашој планети, климатолози застрашују климатским променама, одбрамбени систем Земље се тањи, јарки сунчеви зраци нас лагано убијају. Геолози нам поручују да супервулкани само што нису прорадили, лекари паниче да нас болештине вребају на сваком кораку, економисти нам увлаче страх у кости последицама економске кризе, а политичари сеју страх надолазећим бомбашима самоубицама и јефтином радном снагом са Блиског и Средњег истока.

Научници су отишли толико далеко да су направили “Сат Апокалипсе“. Положај на том сату је у положају три минуте до поноћи. У доношењу одлуке да сказаљке тренутно мирују у овом положају учествовали су физичари и еколози из целог света, а међу њима је чак 17 нобеловаца. По њима, глобална катаклизма се примиче због климатских промена, усавршавања нуклеарног оружја и конфронтације између Истока и Запада.

Логично је да нас тако претрпане “ђубретом“ црних мисли, често обузима паника која доводи до тога да имамо негативне слутње. Да ли је све око нас заиста толико црно? Одговор је НЕ! Хајде да пробамо да катастрофичарима дамо мат у три потеза.

Климатске промене, а нарочито глобално загревање, које је, наводно, настало услед стварања ефекта “стаклене баште“ смислила је политичка елита на челу са еколошким лобистом Ал Гором. Они су забринути због индустријског загађивања. Иза “димне завесе“ политикантског застрашивања широких народних маса, заправо крије се жеља да се врши глобални надзор и контрола индустријског развоја у читавом свету, а посебно у Русији, Индији, Кини, неразвијеним афричким земљама, али и у Европи. Истини за вољу, глобално загревање је само природан феномен за које поштени научници кажу да је више пута у прошлости мењало климу на Земљи.

Нуклеарно оружије се заиста усавршава. Међутим, треба подржати све оне неореалисте који сматрају да нуклеарно оружје представља једно од најзначајнијих фактора мирољубивих односа имеђу великих сила. Захваљујући великој разорној снази овог оружја непрестано је присутан глобални “нуклеарни мир“. Они предвиђају да ће и будеће ширење нуклеарног оружја имати ефекат стабилизације односа између земаља које га поседују. Дакле, ширења нуклеарног оружја се не треба плашити.

И на крају, долазимо на терен геополитике, односно непрекидних конфронтација између Истока и Запада. Промене у америчкој политици, а и рационално вођење међународне политике источних земаља, попут Русије и Кине, нам показује да се велике силе све искреније залажу за решавање кључних питања мирним путем. Не треба заборавити да је председник Руске Федерције Владимир Путин први честитао победу на председничким изборима у САД Доналду Трампу.

Историја, та мудра учитељица живота нам сведочи да велике силе увек пронађу адекватна решења која подмире свачије интересе. Што би рекао наш народ: “И вук сит, и овце на броју“.

Ништа није онако као што изгледа. Не верујте катастрофичарима! Покушали смо у неколико пасуса да демантујемо њихове црне слутње. Остало је на вама. Дајте све од себе да учините свет лепшим.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: