МЛАДИ И ИЗБОРИ: “БЕЛИ ЛИСТИЋИ“ У СРБИЈИ

FOTO Beli listići u Srbiji (1)Према званичним подацима, у Србији живи око 670 хиљада младих између 18 и 25 година. За кога ће они гласати на предстојећим изборима? Апстиненција је у старосној групи 18 до 35 изузетно висока. Једва 10 одсто младих користи право гласа. Незаинтересованост за друштвена дешавања, незнање да изласком на изборе утичу и на свој живот, али и мањак вере да могу било шта да промене – то су неки од разлога због којих младе људе од 18 до 25, па чак и 30 година, избори једноставно не занимају. Млади данас нису фокусирани на политичке садржаје.

Већ 25 година млада генерација у Србији је у сталном притиску и политичкој депресији и страховима, почев од грађанских ратова, мобилизација, санкција, НАТО агресије, напуштања отаџбине, политичких избора који много обећавају, а споро мењају сурову стварност у Србији.

Истраживање које су спровели Центар за нову политику, ЦеСИД и Фондација „Фридрих Еберт“ 2012. године , показало је да припадници млађе популације у Србији, између 18 и 35 година, нису информисани о политици. Тако је 2016. године рађено истраживање Института за европске послове које је показало да само 10 одсто младих од 18 до 30 година гласају на изборима, а да 90 одсто пензионера користи своје право гласа. Разлози су многи, а неки од разлога су и чињеница да се само 0,02 одсто буџета Србије одваја за омладинску политику.

У Србији је незапослено 31,2 одсто младих, што је 2,5 пута више од опште незапослености. Висок проценат младих, око 16,5 одсто, нити ради, нити се школује. Ако се аналзира и “одлив мозгова“, односно напуштање више од 200 хиљада младих до 35 година из Србије у последних 25 година, јасно је да политичке партије нису успеле озбиљније да привуку младе људе да изађу на изборе и гласају.

Мала излазност младих у Србији није специфичност Србије. Овај тренд “белих листића“ развијен је и у државама ЕУ, али и САД, што говори да млади све мање верују у политичаре, демократске процесе и изборе и да се затварају у сопствене интересне заједнице.

Истраживање “Млади у Србији 2015. године“ показује парадоксалну ситуацију да је Србија при врху по броју младих који учествују у партијама – 12 одсто. Са друге стране, бележи се висок проценат изборне апстиненције. Ово истраживање показује да у Србији живи 7,3 одсто младих који би за себе могли да кажу да се баш “ложе“ на политику, а њих 20,3 одсто прати политички живот. Нешто више, 23,7 одсто, каже да није „ни ту, ни тамо“, а скоро 15 одсто испрати „када налети нешто“, док нешто више од тридесет посто „боли уво за политичке драме“.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: