ВРЕМЕ КОНЦЕНТРИЧНИХ РАТОВА: КО TO СВЕ УРУШАВА СРПСКУ КУЛТУРУ?

FOTO Ko to sve urušava srpsku kulturu (1)Савремена друштва, посебно код „малих“ народа, често су жртве низа концентричних ратова који су у склопу демонтаже држава и националног индентитета. Социолог Слободан Антонић у својој студији Демонтажа културе уочава елементе урушавања националних култура под притиском доминантних култура или због унутрашње културне дефрагментације, односно разбијања националног индентитета изнутра.

Чињеница је да доминација глобалних култура, пре свега западних, утиче на формирање или преобликовање културе малих балканских народа или видно потискивање националног индентитета кроз разне идеолошке или политичке, али и псеудокултурне форме.

До таквог стања долазимо усвајањем обрасца културне политике, вредносних система моћнијих култура које се намећу и освајају широки духовни и друштвени простор. На овај начин се кроз друштво “по дубини“, а уз помоћ образовања, медија, уметности и политике, афирмишу и некритички усвајају обрасци мишљења, понашања, говора који одступају од културолошког националног стереотипа.

Тако се, у конкретном случају, потискује српски језик и писмо, који постају анахрони у односу на глобални културни образац и трендове. Поред тога на унутрашњем плану код тзв. “глобалистичко-грађанских“ слојева утиче се на демонтажу националне културе и традиције. Све што је национално проглашава се друшвено превазиђеним и штетним. Поред тога, из естрадних делова друштва у Србији афирмише се кич, шунд и поргнографија као прихватљива “масовна култура“. Ширењем неукуса кроз ријалити програме и друге псеудокултурне облике врши се демонтажа националне културе.

“Културни рат“ са Србијом води се и из региона, са намером негације српске културе, историје, језика и традиције. То се може видети по широком обиму уништавања културне баштине Срба на Косову и Метохији, у Хрватској, БиХ, али и у Црној Гори. Све се то чини кроз негацију српског језика, српског писаног наслеђа, кроз повлачење књига које су штампане ћирилицом или директним притисцима на Српску православну цркву.

Тако се Срби широм Балкана све више асимилују или се врши културна сегрегација. Зато је нужно стати у одбрану националне културе, како би се напокон зауставио погубан процес културолошког затирања српског народа.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: