ИЗ НАШЕГ УГЛА: ЧУЈТЕ СРБИ БОГОЉУБА КАРИЋА!

FOTO Cujte Srbi Bogoljuba Karica (2)Много је написаних књига, есеја и полемика које за тему имају склоност Срба ка поделама и деобама. Драмски писац и академик Душан Ковачевић занимљиво образлаже ову тему у својој књизи “20 српских подела. О овом највећем националном усуду писали су и знаменити Јован Цвијић и Арчибалд Рајс у студији Чујте Срби“.

 Вечно болне теме о српским поделама дотакао се и Богољуб Карић у свом ауторском тексту објављеном у листу “Политика“. “Србији је доста подела на прву и другу, грађанску и сељачку, нормалну и ненормалну, урбану и простачку. Срби не воле да их сматрају људима другог реда, мање вредним, само зато што гласају за некога“, пише Карић.

Он скенира и дијагностикује кључне националне слабости, које су и разлог за неминовно пропадање и деградирање нације у континуитету, што доводи и до пада угледа Срба и Србије у Европи и непрестаног “одлива мозгова“, пре свега младих и стручних људи који напуштају отаџбину.

Само су душмани могли да нам наметну поделу на “прву“, “другу“ и “трећу“ Србију, а Срби да је прихвате у градацији идеолошких, економских и статусних разлика. Иако, ова подела асоцира на ангажман тзв. “Београдског круга“ у последњој декади 20 века са намером да се искаже протест против диктатуре, медијског једноумља, раста “негативног национализма“ и рата, треба признати да је таквих подела у политичкој историји Србије било још у време династија Обреновића и Карађорђевића и током владавине Јосипа Броза Тита. Тако се и данас води мали “хладни рат“ међу грађанима Србије. Пребројавамо се по партијској припадности и ко ће за кога да гласа.

Истини за вољу, у Србији је све мање бизнисмена и политичара, попут Богољуба Карића, који су спремни да искрено “дигну глас“ да је Србија на првом месту, а онда следе интереси политичких странака и појединаца. Страначке борбе су одраз велике страсти и емоција где се сви други омаловажавају, а посебно је на мети кандидат за председника Србије, који је тренутно репрезент власти.

Богољуб Карић с правом упозорава на опасност од подела у Србији. Као сведок стварања политичког и националног јединства “путиновске Русије“, Карић зна да је таква политика најбоља брана од свих санкција и негативних утицаја потенцијалних непријатеља. Попут Руса који знају стојички да трпе када су уверени да раде за своју “родину“, тако и Срби треба да се уз доста самоодрицања изборе за “бољу Србију“.

Исправно је уочио Богољуб Карић да Срби тешко праштају успех и брзо негирају вредности, уз  понижавање или општу дисквалификацију оних који се жртвују или дају шири допринос за Србију. Много је заборављених или ретушираних биографија националних громада који су мењали Србију или су као њени изданци стварали европску и светску науку, културу, а уз то без самохвалисања били велики хуманисти.

Велика је галерија оних који су у Србији били омаловажавани или протеривани, а неки и физички уклоњени, попут вожда Карађорђа, кнеза Михаила, краља Александра Обреновића и премијера др Зорана Ђинђића. Политичке борбе, странчарење и низак ниво културе дијалога, узороци су општег заостајања Србије. Због тога Богољуб Карић у својој колумни с правом каже: “Време је да се прекине са поделама у Србији. Време је да свако има право на политички избор и слободу мишљења и говора“.

Само политичка борба која у себи садржи дух витештва, уз  коришћење аргумената, одражава вољу грађана и поштује законе. Са друге стране, када је политичка борба пуна “менталне прљавштине“, по правилу прави злокобну поделу међу грађанима Србије. Што су изразитије политичке поделе у породици, међу пријатељима и друштву у целини, то Србија више губи самопоштовање, а ко не поштује себе, не може да очекује да ће га поштовати други.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: