ГЕОПОЛИТИКА: “ВЕЛИКА АЛБАНИЈА“ – САНАК ПУСТИ ИЛИ РЕАЛНОСТ?

FOTO Velika Albanija-sanak pusti ili realnostДавне 1998. године Академија наука Албаније направила је план националне интеграције у оквиру природне или велике Албаније“. По том плану, Косово је била прва карика у стварању нове државе. Друга карика је Македонија, односно Илирида. Трећа карика је стварање основа за културну интеграцију Албанаца на југу Србије у оквиру плана Дарданија, као и у Црној Гори кроз реализацију плана Малесија. Последња карика је северни део Грчке који се назива  Ћемерија. Сви ови делови су дефинисани  као прворазредни национални интерес Албанаца.

 Иза овог модела стоје лобистички кругови у САД, пре свега Албанско-америчка лига која делује од почетка осамдесетих година прошлог века и има своје упориште међу демократама и републиканцима. То је био један од разлога за НАТО интервенцију на Косову, стварање војне базе Бондстил, као и база у Македонији. Овај програм подржан је и од исламистичких партија у Турској.

Преко “албанског башибозука“ повезао би се и исламистички део БиХ, али и Санџак као саставни део “Косовског вилајета“. Све ово указује да је неоосманска Турска један од покровитеља “природне Албаније“. У оквиру ОИК (Организације исламске конференције) Албанија и Косово су значајни коридори тзв. руско-турског гасовода. Албанија је заинтересована и за истраживање гаса у Јадранском и Јонском мору. Платформа Академије наука Албаније суштински је уграђена у “Тиранску платформу“ албанских странака окупљених око Демократске уније за интеграције ДУИ која је, како се показало, један од највећих политичких фактора за формирање нове проалбанске владе у Македонији.

Геополитички интереси Албаније су да се до 2018. године, на 140 година од оснивања “Призренске лиге“ Косово и западна Македонија културолошки и економски интегришу под окриљем званичне Тиране. Албанија планира да, уз Хрватску, буде једна од моћних балканских држава и да се на тај начин реализују интереси тзв. “Јадранско-јонске иницијативе“. Хрватска би добила примат у Федерацији БиХ, Косову и Црној Гори, а Албанија на Косову, Македонији, делу Црне Горе, на југу Србије и Грчкој.

Ова подела интереса већ је постигнута између политичких структура у Тирани и Загребу. Циљ је изолација Србије, притисак на православље и утицај Русије на Балкану. Сходно овој стратегији, планирано је да у Македонији до 2018. године дође до промене устава или самопроглашења аутономије горе поменуте Илириде. Ако се Албанци буду питали Македонија ће добити назив Република Скопље како би се постигао компромис са Грцима.

Инфраструктура путева Драч-Приштина је геополитички везана за “велику Албанију“ како би се преко Албаније реализовао план да Косово изађе на јадранско-јонски проспект. Истовремено, у плану је и појачавање притиска на Србију преко моравско-вардарског коридора, а уз помоћ локалних самоуправа у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Моравско-вардарски коридор повезује Србију са Солуном и преко коридора 11 са Средњом, Централном и Западном Европом. Албански планови су изолација Србије и стварање основа да Косово буде потпуно економски независно од Србије, као и да западна Македонија у Тетову буде аутономна од економског утицаја политике Скопља. Реч је о етничкој подели Македоније, јер би била “покривена“ утицајима Бугарске према Црном Мору и Албаније и Грчке према Јадранском, Јонском и Егејском мору. Ово није празна прича теоретичара завере, нити нечија политичка фантазија, већ сурова реалност.

Србија, Македонија и Црна Гора треба озбиљно да се забрину због све отворенијег деловања албанских политичара у правцу стварања “велике Албаније“. Посебна опасност прети из централе НАТО која планира да до 2025. године Косово постане део моћне западне војне армаде. Одавно се зна да су албанске луке пројектоване да задовоље интересе САД и НАТО. Све ово указује да би Србија могла да буде трајно одсечена од јадранске обале, као и Солуна, јер је познато да никада неће признати независно Косово.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: