ВРЕМЕ “БЕЛЕ КУГЕ“: У СРБИЈИ СВЕ МАЊЕ СРБА

foto-u-srbiji-sve-manje-srba “Вест о доласку бебе треба у Србији да доноси неописиву радост и срећу, када се трудноћа девојке или жене слави и објављује као најрадоснији догађај, којим побеђујемо белу кугу’, страшну кризу која ће нас, ако се настави, збрисати са лица земље“, пише Богољуб Карић у листу “Политика“. Упозорење лидера ПСС БК и еминентног српског бизнисмена колико је тачно, толико је и забрињавајуће. Демогафски суноврат Срба већ дуго траје.

 Српски  народ се није опоравио од губитака у балканским и светским ратовима, сеобама, политичким и етничким исељавањима и свим последицама које су донеле деведесете године прошлог века. Демографско пропадање Срба траје, као и у већем делу Европе и Балкана.

Подаци Републичког завода за статистику говоре да се у Србији  годишње склопи око 36 хиљада бракова. Демографи истичу да је за просту репродукцију нације потребно 2,14 деце по породици. Од  1.476.105 породица, њих 764.546 има само једно дете, 591.114 родитеља гаји двоје деце, свега 99.638 породица има троје малишана, док број породица са четворо, петоро и шесторо деце не прелази један проценат. Србија је у демогафском дефициту. Статистички гледано, једна жена рађа 1,36 деце, а сваке године “нестане“  град од 35 хиљада становника. Између два пописа број становника у Србији се смањио за 377.335 особа.

Србија никако да изиђе из транзиције. Предуго смо били опхрвани санкцијама, ратовима, инфлацијом, неуспешним приватизацијама и корупцијом као продуктом неодговорних политичких пројеката партија које су биле на власти.

Демографија је приоритетно национално питање. То није, или прецизније речено, не би смело да буде тема изборних и политичких кампања, нити нужна ставка за испуњење захтева ЕУ и односа према ММФ. Питање наталитета би требало да буде једно од најважнијих стратешких циљева сваке владе.

Нажалост, велики број породица у Србији је са примањима од 200 до 300 евра. Оскудни животни услови нису гаранција да се подиже више од једног детета. Досадашња истраживања нам откривају поражавајућу истину да 80 одсто малишана не уноси довољно поврћа, а тек сваки трећи школарац једе препоручену количину воћа. Само трећина дечака и девојчица конзумира довољно меса и млечних производа. Ниједан школарац не једе довољно житарица. Негде око 15 одсто школараца једе оброке са превише масти, а више од 200 хиљада деце у Србији нема три оброка дневно.

Опште сиромаштво, страх од живота и губитка посла утиче да нема потребног прираштаја за опстанак нације у дужем периоду. У праву је Богољуб Карић када у свом ауторском тексту напомиње да у Србији нема одговорне националне политике која стимулише наталитет. Зар није неопходно да се женама које раде заштите радна места када су на трудничком боловању, а оне које не раде да добијају адекватну социјалну помоћ?

Докле год у Србији буде постојала дискриминација жена које треба да роде, уцена послодаваца, слаба социјална и медицинска заштита и неодоговоран однос свих фактора у држави, рачунајући ту и незаустављив “одлив мозгова“, Србији ће претити реална опасност од самоистребљења. Постоји велика опасност да за пола века неки други народи населе Србију и донесу своју културу, веру и језик.

 

Пише: Томислав Кресовић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: