ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: СРБИЈА СВЕ БЛИЖЕ РЕФОРМИСАНОЈ ЕУ

foto-srbija-sve-blize-reformisanoj-euПосле британског Брегзита и глобалне економске и мигрантске кризе општа је оцeна да су нужне темељне реформе Европске уније. На политичкој мапи Евидентно је да је ЕУ данас подељена више него икад. Главне слабости ЕУ данас су постојање великих социјалних и економских разлика између Севера и Југа, тако да се политика Брисела урушава на социјалним и националним неједнкостима.

Поред кризе идентитета држава чланица, кључне слабости ЕУ су висока бирократизација и отуђеност политике Брисела. Евроунијатски чиновници понашају се као “владари“ над националним политикама и врше велике притиске на чланице Уније. Посебно се то може видети по бескрупулозној и тврдој политици ЕУ према Грчкој или приликом спровођења процеса евроинтеграција у којем се намећу неразумни услови кандидатима, попут Турске или Србије.

Са друге стане, под притисцима појединих моћних држава изван ЕУ, пре свега САД или унутар Уније доста брзоплето су примљене чланице са простора југоистока Европе и држава које су гравитирале у тзв.“Руској зони“ утицаја.

ЕУ суштински нема спољну политику нити одбрану већ је зависна од моћних чланица, пре свега Немачке и Француске, као и стратешког партнера – САД. Кључне промене унутар ЕУ биће однос према Русији и Турској као моћним економским и војним факторима на простору Евроазије, Блиског и Средњег истока. На монетарном и финансијском плану ЕУ, која функционише преко ЕБРД и моћи ММФ, води класичан зеленашки и корупционашки рат унутар саме себе, што озбиљно угрожава еврозону. На тај начин, чланице ЕУ су на ивици банкротства.

Све је већи притисак администрације ЕУ на спровођење политике националних влада што данас изазива велико негодовање међу чланицама. ЕУ пуца по шавовима сопствене непринципијелности, корупције, бирократије и гушења самосталности држава чланица у оквиру “држава-нација“. Унутар ЕУ дошло је до побуне политике држава-нација. То се нарочито рефлектовало преко “Брегзита“ и прети да постане мотивишући фактор да остале државе чланице иступе из ЕУ или еврозоне.

Тако председничка кандидаткиња француске ултрадесничарске странке Национални фронт Марин Ле Пен каже да се ЕУ мора радикално и дубоко променити и напустити свој ауторитарни карактер или ће умрети. Ле Пенова је такође подржала излазак Француске из Европске уније. Такозвани „Фрегзит“ је неминован уколико ЕУ не изврши пренос моћи у Париз.

„Или ће ЕУ француском народу вратити територијални суверенитет, границе, контролу над економијом и валутом или ћу предложити да напустимо ЕУ“, рекла је Ле Пенова у интервјуу за Би-Би-Си, додајући да: “Евро није валута, већ политичко оружје. Евро је нож којим ЕУ сили људе да иду тамо где не желе“.

Еврозона је, рецимо, помогла Немачкој да се консолидује после уједињења. Тако је ЕУ у значајној мери поднела финансијски терет немачког уједињења. Високу цену еврозоне плаћа јужна и југоисточна Европа, посебно Грчка. Србија “путује“ ка ЕУ, али ће спорост тог процеса вероватно утицати да се чланство оствари у некој различитој и новој Унији по начину организовања и деловања. Велика је могућност да се ЕУ трансформише у регионалне савезе са измењеним правилима игре и утицајем на доношење одлука које су до сада биле консензусом.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: